Certeze – Biserica ”Sf.Arh. Mihail şi Gavril” – Preot paroh conf.univ.dr. Adrian Gheorghe PAUL

UNIVERSITATEA TEHNICĂ CLUJ-NAPOCA
CENTRUL UNIVERSITAR NORD, BAIA MARE
FACULTATEA DE LITERE
DEPARTAMENTUL ŞTIINŢE SOCIO-UMANE, TEOLOGIE, ARTE

CURRICULUM VITAE

DATE PERSONALE:

Numele si prenumele: PAUL Gheorghe Adrian
Data si locul nasterii: 01.05.1974, TURULUNG, Jud. SATU MARE
Adresa: BAIA MARE, Str. BUCOVINEI, Nr. 10 / 13
Telefon: 0742.516530
E-mail: pr.adrianpaul@gmail.com

Nationalitate: Romana
Starea civila: Casatorit

Poza PREOT Paul 2

EDUCATIE ŞI FORMARE:

Studii liceale: LICEUL TEORETIC “IOAN SLAVICI”, Satu Mare (Diplomă de bacalaureat)
Studii universitare: FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXA, UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI, Cluj Napoca (Diplomă de licenta (1997) & Diplomă de disertatie-Masterat (1998)
Studii postuniversitare: FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXA, UNIVERSITATEA Bucuresti (Diplomă de doctorat -2004)
Alte forme de specializare: Bursier, 1999-2001 la Universitatea RUPRECHT-KARLS-UNIVERSITAT, Heidelberg, Germania (diplomă de absolvire)

EXPERIENTA PROFESIONALA:

Perioada 1998-2015
Numele si adresa angajatorului Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord, Baia Mare
Adresa institutiei Baia Mare, Str. Victor Babes, Nr. 62A, RO 430083
Tel: +40-262-218922; Fax: +40-262-276.153
E-mail: rectorat@ubm.ro

Tipul activitătii Cadru didactic universitar
Tipul calificarii / diplomele obtinute

– Diploma de Doctor în Teologie (2004) –Universitatea Bucuresti
– Diploma de Disertatie –Masterat (1998) –Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
– Diploma de Licenta (1997) –Universitatea Babes -Bolyai, Cluj-Napoca
– Diploma de Bacalaureat (1993) –Liceul „Ioan Slavici”, Satu Mare

Nivelul de clasificare al formei de invatamant: Profesez în domeniul de specializare (teologic) începând din anul 1998, în următoarea activitate profesională privită din punct de vedere calendaristic:
– Incepand din august 2008, conferentiar universitar titular pe disciplina Teologie morala si spiritualitate ortodoxa la Facultatea de Litere, Universitatea de Nord din Baia Mare.
– Incepand din martie 2004, lector universitar la Facultatea de Litere, Universitatea de Nord din Baia Mare.
– Din februarie 2003, asistent universitar la Facultatea de Litere, din cadrul Universitaţii de Nord din Baia-Mare.
– Din 01 octombrie 2001, preparator universitar la Facultatea de Litere, Universitatea de Nord din Baia-Mare.

– In perioada 1998-2001 profesor suplinitor de Religie şi Educatie religioasa la Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu”, Cluj-Napoca.

Competenţe personale

– Bursier în perioada 01.04.1999–01.07.2001 la Ruprecht-Karls-Universität, Evangelische Theologie Fakultät din Heidelberg, Germania (Bursă ERASMUS-SOCRATES), sub coordonarea Conf. univ. dr. Christian Schwobel (Dogmatisches Theologie) şi Prof. univ. dr. Wilchliff Harle (Etische und Bioetiches Theologie).
– În această perioadă am desfăşurat o intensă activitate de cercetare în domeniul teologic, prin aprofundarea, în cadrul Universităţii occidentale, temelor de spiritualitate şi acumularea de o bogată listă bibliografică în scopul, atât al finalizării tezei de doctorat, cât şi al subiectelor de mare interes ce au fost cercetate îndelung şi încheiate cu publicarea ultimelor patru volume de lucrări.
Functia sau postul ocupat Conferentiar universitar doctor
Domeniul de cercetare Teologie
Titular disciplina Teologie morala si Bioetica, Morala crestina si spiritualitate ortodoxa
Dogmatica speciala

APTITUDINI SI COMPETENTE:

Limba materna: Romana
Limbi straine cunoscute: Germana si franceza
Activitate spirituala

– Pe 30 ianuarie 2007, hirotonit diacon de Preasfinttul Episcop Justinian Chira, episcop al Episcopiei Maramureslui si Satmarului cu ocazia praznuirii Sfintilor Trei Ierarhi, la Catedrala Episcopala Ortodoxa „Sfanta Treime” din Baia Mare
– Pe 27 mai 2007, hirotonit preot de Preasfintitul Episcop vicar, Justin Hodea Sigheteanu de sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant (Rusalii), la Catedrala Ortodoxa „Sfanta Treime” din Baia Mare

– In perioada 01 octombrie 2008 – 6 septembrie 2016 am activat in calitatea de preot paroh la biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Parohia ortodoxa Baia Sprie, Protopopiatul Baia Mare

– Cu incepere de la 11 septembrie 2016 activez in calitatea de preot paroh la biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Parohia ortodoxa Certeze, Protopopiatul Oas

– Am coordonat întreaga activitate de asistenţă socială şi filantropie din cadrul Căminului de bătrâni din oraşul Baia Sprie, unde, din octombrie 2008 pana in septembrie 2016, mi-am desfăşurat activitatea pastorală şi de consiliere religioasă în cuprinsul Paraclisului fondat de mine, cu hramul „Sfântul Ierarh Nectarie –Vindecătorul de boli”, în calitate de preot slujitor.
Aptitudini si competente sociale
Am activat in ultima perioada, in calitate de preot hirotonisit, intr-un mediu social (Biserica –parohia din Baia Sprie si Biserica –parohia Certeze) in care comunicarea cu factorul uman este frecvent si deosebit de important prin slujirea filantropica, pastoral-misionara si, mai ales, activitatea catehetică si de consiliere liturgica din cadrul Bisericii.
Aptitudini si competente tehnice
Detin aptitudini avansate si competente ridicate in ceea ce priveste utilizarea si proiectarea de programe pe calculator.
Alte competente Detin competenta de a conduce automobile pe drumurile publice in urma primirii permisului de conducere auto (categoria B), din anul 1994.
Informatii suplimentare
Sunt căsătorit cu Viviana-Natalia si am o fetita, Maria Alecsandra (10 ani).
Domenii de interes – Teologie, cultura, spiritualitate, filosofie
Membru al unor societati, edituri, redactii
– preşedinte fondator al Asociaţiei Culturale „Certezana” – incepand din februarie 2017;
– preşedinte fondator al Asociaţiei Crestine Filantropice „Sfintii Imparati Constantin si Elena din Maramures” – incepand din octombrie 2010;
– preşedinte fondator al Asociaţiei „Societatea de Studii Teologice Ortodoxe din România” (SSTOR) –începând din 14 mai 2009;
– coordonator responsabil al Domeniului de Teologie Ortodoxa din cadrul Facultatii de Litere, Centrul Universitar Nord, Baia Mare – din septembrie 2012;
– redactor şef al Revistei Domeniului de Teologie ortodoxă „Ortodoxia maramureşeană”, Baia Mare (19 apariţii);
– redactor şef şi coordonator responsabil al Revistei Domeniului de Teologie ortodoxă, intitulată: „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa” (13 apariţii);
– colaborator editorial al Revistelor centrale „Studii Teologice” şi „Ortodoxia” al Editurii Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, Bucureşti;
– colaborator editorial al Revistei de cultură şi spiritualitate românească din New York, “Lumina lină” (Gracious Light), începând din octombrie 2008;
– colaborator editorial al Revistei episcopale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului „Graiul Bisericii noastre”, Baia Mare.
– colaborator editorial al Revistei de cultură „Bibliotheca
septentrionalis” a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare.
– membru deputat în Adunarea Eparhială din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului (mandat pe 4 ani, 2010-2014), precum si alti 4 ani (2014-2018), fiind reales si validat in luna mai 2014.
Performanţe profesionale
I. Vechime în muncă
Profesez în domeniul de specializare (teologic) începând din anul 1998, în următoarea activitate profesională privită din punct de vedere calendaristic:
– din iulie 2008, conferenţiar universitar, titular pe disciplina Teologie morală şi spiritualitate ortodoxă, la Facultatea de Litere, Catedra Teologie ortodoxă şi asistenţă socială, Universitatea de Nord, Baia Mare.
– mai 2004 – iulie 2008, lector universitar titular pe disciplina Teologie morală şi spiritualitate ortodoxă la Facultatea de Litere, Catedra Teologie ortodoxă şi asistenţă socială, Universitatea de Nord, Baia Mare.
– februarie 2003 – mai 2004, asistent universitar la Facultatea de Litere, Catedra Teologie ortodoxă şi asistenţă socială, Facultatea de Litere, Universitatea de Nord, Baia-Mare.
– 01 octombrie 2001 – 10 februarie 2003, preparator universitar la Facultatea de Litere, Catedra de Teologie ortodoxă şi asistenţă socială, Universitatea de Nord, Baia-Mare.
– în perioada 1998-2001, profesor suplinitor de Educaţie religioasă la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Cluj-Napoca.
Prin urmare, activez de 2,6 ani în Învăţământul preuniversitar clujean şi de peste 15 ani în Învăţământul universitar băimărean, în total peste 17 ani vechime în Învăţământul didactic românesc.
Din luna mai 2016 ocup postul de Prodecan al Facultatii de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, facand parte din echipa de management si de conducere a facultatii baimarene.
II. Tipul calificării / diplome didactice obţinute
– Diploma de Doctor în Teologie (2004) –Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Bucureşti
– Diploma de Disertaţie (1998) – Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
– Diploma de Licenţă (1997) – Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Babeş -Bolyai, Cluj-Napoca
– Diploma de Bacalaureat (1992) –Liceul „Ioan Slavici”, Satu Mare
-Distinctia Profesor Bologna, selectat prin programul studentesc de „cel mai tare prof”, oferita in luna mai 2014.
III. Competenţe personale
– Bursier în perioada 01.04.1999–01.07.2001 la Ruprecht-Karls-Universität, Evangelische Theologie Fakultät din Heidelberg, Germania (Bursă ERASMUS-SOCRATES), sub coordonarea Conf. univ. dr. Christian Schwobel (Dogmatisches Theologie) şi Prof. univ. dr. Wilchliff Harle (Etische und Bioetiches Theologie).
– În această perioadă am desfăşurat o intensă activitate de cercetare în domeniul teologic, prin aprofundarea, în cadrul Universităţii occidentale, temelor de spiritualitate şi acumularea de o bogată listă bibliografică în scopul, atât al finalizării tezei de doctorat, cât şi al subiectelor de mare interes ce au fost cercetate îndelung şi încheiate cu publicarea ultimelor patru volume de lucrări.
– Pentru intreaga activitate pastorala si misionara si merite deosebite am fost distins de catre Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului cu distinctia de iconom stavrofor, incepand cu 30 ianuarie 2011 (de Hramul Scolilor Teologice).
IV. Membru al unor societăţi, edituri, redacţii
– preşedinte fondator al Asociaţiei Culturale „Certezana” – incepand din februarie 2017;
– preşedinte fondator al Asociaţiei „Societatea de Studii Teologice Ortodoxe din România” (SSTOR) –începând din 14 mai 2009;
– preşedinte fondator al Asociaţiei Crestine Filantropice „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Maramures –începând din noiembrie 2010;
– coordonator responsabil al Domeniului de Teologie Ortodoxa din cadrul Facultatii de Litere, Centrul Universitar Nord, Baia Mare, din septembrie 2012;
– secretar de redacţie şi redactor şef al Revistei Domeniului de Teologie Ortodoxă „Ortodoxia maramureşeană”, Baia Mare (19 apariţii);
– redactor şef şi coordonator responsabil al Revistei Domeniului de Teologie Ortodoxă, intitulată: „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa” (16 apariţii);
– colaborator al Revistelor centrale „Studii Teologice” şi „Ortodoxia” al Editurii Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, Bucureşti;
– colaborator al Revistei de cultură şi spiritualitate românească din New York, “Lumina lină” (Gracious Light), începând din octombrie 2008;
– membru în comitetul de redacţie al Revistei Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Foaia Teologică”, Baia Mare;
– colaborator al Revistei episcopale a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului „Graiul Bisericii noastre”, Baia Mare;
– colaborator editorial al Revistei de cultură „Bibliotheca
septentrionalis” a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare;
– preot paroh al Parohiei Ortodoxe „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Baia Sprie, jud. Maramures –perioada octombrie 2009 – septembrie 2016.
– membru cu drepturi valide, ales in Consiliul Facultatii de Litere a Centrului Universitar Nord, reprezentand Domeniul de Teologie Ortodoxa, implinind 3 mandate consecutive: (2004-2008, 2008-2012, 2012-2016) si (re)confirmat la data de 23 Martie 2016 pentru a 4-a oara. Din mai 2016 detin functia de Prodecan al Facultatii de Litere din Baia Mare.
V. Aptitudini şi competenţe tehnice, spirituale, sociale
– deţin aptitudini şi competenţe ridicate în ceea ce priveşte utilizarea şi proiectarea de programe pe calculator;
– pe 30 ianuarie 2007 am fost hirotonit diacon de Preasfinţitul Episcop Justinian Chira, episcop al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi, iar pe 27 mai 2007, hirotonit preot de Preasfinţitul Episcop vicar, Justin Hodea Sigheteanul de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt (Rusalii), la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” din Baia Mare;
– am activat, în calitate de preot hirotonisit, într-un mediu social (Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Baia Sprie) iar din septembrie 2016 in Parohia Ortodoxa Certeze, Protopopiatul Oas, în care comunicarea cu factorul uman este frecvent şi deosebit de important prin slujirea filantropică, pastoral-misionară şi, mai ales, activitatea catehetică şi de consiliere liturgică din cadrul Bisericii;
– am coordonat întreaga activitate de asistenţă socială şi filantropie din cadrul Căminului de bătrâni din oraşul Baia Sprie, unde, din octombrie 2008 pana in septembrie 2016, mi-am desfăşurat activitatea pastorală şi de consiliere religioasă în cuprinsul Paraclisului fondat de mine, în calitate de preot slujitor şi paroh;
– pentru intreaga activitate pastorala si misionara si merite deosebite am fost distins de catre Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului cu distinctia de iconom stavrofor, incepand cu 30 ianuarie 2011.
– sunt deputat in Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe a
Maramuresului si Satmarului, din 2010 si pana astazi (doua mandate consecutive).
VI. Activitate în comisii didactice de evaluare
– din iunie 2002 am făcut parte din toate comisiile întrunite spre evaluare ale examenelor de licenţă (membru comisie) susţinute în cadrul Facultăţii de Litere pe specializările grupelor teologice ale Domeniului de Teologie Ortodoxă, eu însumi coordonând mai multe lucrări de licenţă si disertatie;
– în vara anului 2007 am participat, în calitate de preşedinte de comisie, la două examene de titularizare în învăţământul preuniversitar: 16 iulie 2007 –Liceul teologic liceal „Nicolae Steinhardt”, Satu Mare şi 29 iulie 2007 – Şcoala Generală cu clasele V-VIII din Cămărzana, Jud. Satu Mare;
– începând din primăvara anului 2007 am făcut parte, în calitate de membru coordonator, în comisiile de susţinere a examenelor de Capacitate şi evaluare preoţească din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului (în 16 comisii: martie 2007; noiembrie 2007; mai 2008; februarie 2009; noiembrie 2009; martie 2010; noiembrie 2010; martie 2011, noiembrie 2011; februarie 2012; noiembrie 2012; martie 2013, noiembrie 2013; martie 2014, noiembrie 2014; martie 2015; noiembrie 2015, martie 2016, iunie 2016);
– în 19 martie 2010 si aprilie 2011 am făcut parte din Comisia de evaluare a managementului la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, la solicitarea comisiei de specialitate a Consiliului Judeţean Maramureş, în calitate de specialist în audit -presedinte;
– în perioada 31 mai – 1 iunie 2010 am luat parte, în calitate de
delegat din partea Universităţii de Nord din Baia Mare, la Consorţiul de validare a calificărilor din domeniul de studii universitare de licenţă pe domeniul „Teologie”, susţinut la Bucureşti şi organizat de Agenţia Naţională pentru Calificările din Învăţământul Superior şi Parteneriat cu Mediul Economic şi Social (ACPART), fiind desemnat în Consorţiul Teologie pentru programe de studii de Teologie Pastorala;
– începand din anul 2012 am facut parte din Comisia de evaluare din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului a sustinerii examenelor pentru ocuparea posturilor parohiale de gradul I (septembrie 2012, mai si iulie 2013, martie, iunie, august 2014; martie, iunie, noiembrie 2015, martie 2016).
VII. Participări la Conferinţe, Colegii şi Simpozioane (selectiv – pe ultimii ani)
– in perioada 20-21 noiembrie 2015, la Simpozionul national dedicat implinirii a 25 de ani de la reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului si intitulat: Un sfert de veac de invatamant teologic de grad preuniversitar si universitar in Episcopia Maramuresului si Satmarului, sustinut in Baia Mare –coordonator si organizator;
– in perioada 7-10 mai 2015, la sesiunea Colegiului Decanilor, sustinut la manastirea Barsana din Maramures –coordonator si organizator;
– in perioada 21-23 septembrie 2014, la cel de-al VI-lea Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din cuprinsul Patriarhiei Romane, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa „Ilarion Felea” din Arad, in calitate de delegat oficial reprezentand Domeniul de Teologie Ortodoxa a Facultatii de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord, Baia Mare;
– la data de 14 iunie 2014, la investirea oficiala in calitate de deputat eparhial in Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, mandat pentru inca 4 ani (perioada 2014-2018);
– in perioada 8-9 mai 2014, la Sesiunea de comunicari stiintifice studentesti ale Domeniului de Teologie Ortodoxa din cadrul Facultatii de Litere a Centrului Universitar Nord, Baia Mare, organizand si coordonand sesiunea ce a avut ca tema generala: „Rolul si importanta Sfintelor Taine ale Spovedaniei si Euharistiei in viata religios-morala a tinerilor teologi”. Sub presedintia mea s-au sustinut 16 referate din partea studentilor de Teologie la nivel de licenta si masterat, coordonati de indrumatorii lor, si s-au acordat premii constand in volume de carti si bani;
– in perioada 5-6 mai 2014, la lucrarile Colegiului Decanilor Facultatilor de Teologie Ortodoxa sustinute la M-rea „Inaltarea Sfintei Cruci” de la Caraiman in calitate de coordonator responsabil al Domeniului de Teologie Ortodoxa din cadrul Facultatii de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare;
– la data de 2 aprilie 2014, sustinerea Conferintei regionale sustinuta in Biserica Sfantul Nicolae din incinta Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt”, cu ocazia zilelor duhovnicesti ale Liceului, savarsind Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite si sustinand conferinta cu tema: „Gustati se vedeti ca e bun Domnul –Sfanta Euharistie si intelesurile ei liturgic-morale”;
– la data de 20 martie 2014, sustinerea Conferintei regionale sustinuta la Sighetu Marmatiei, in sala Vasile Stan a Palatului Episcopal din Sighet, organizata de Protopopiatul Ortodox Sighet cu ocazia Anului omagial euharistic al Sfintei Spovedaniei si a Sfintei Euharistii, in cadrul careia am sustinut conferinta cu tema: Sfanta Euharistie –Taina unirii noastre depline cu Domnul nostru Iisus Hristos;
-în perioada 16-18 octombrie 2013, la Simpozionul National organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea intitulat „90 de ani de la infiintarea invatamantului academic teologic ortodox in Oradea (1923-2013”, in cadrul caruia am sustinut conferinta cu tema: Teologia –revelatie si viata traita in Duhul lui Hristos;
-în perioada 20-23 mai 2013, la Congresul International de Teologie, intitulat „Sfintii Imparati Constantin si Elena –promotori ai libertatii religioase si sustinatori ai Bisericii”, sustinut la Bucuresti de catre Patriarhia Romana in colaborare cu Academia Romana si Secretariatul de Stat pentru Culte, in calitate de delegat oficial si reprezentant al Domeniului de Teologie Ortodoxa din Baia Mare;
-în perioada 14-15 ianuarie 2013, la Concursul national intitulat „Traditie si originalitate in teologia Parintelui Dumitru Staniloae” sustinut la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, in cadrul caruia am coordonat si prezidat comunicarile si referatele stiintifice studentesti care au fost prezentate si premiate, eveniment prilejuit de comemorarea Parintelui Dumitru Staniloae la implinirea a 110 ani de la nastere si 20 de ani de la trecerea sa la cele vesnice;
– în perioada 24-26 septembrie 2012, la al V-lea Congres national al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania, intitulat: „Formare, calitate, competitivitate in invatamantul teologic universitar contemporan”, sustinut la Manastirea Nicula, in calitate de delegat oficial din partea Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului si repreyentant din partea Domeniului de Teologie Ortodoxa a Facultatii de Litere din Baia Mare;
– în perioada 14-17 mai 2012, la Conferinta preoteasca din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, sesiunea de primavara, cand am sustinut conferinta cu tema: Taina Sfantului Maslu –mijloc de tamaduire sufleteasca si trupeasca, publicata in Rev. Ortodoxia maramureseana, Anul XVII, Nr. 17/2012;
-în perioada 1-2 iulie 2011, la Simpozionul naţional intitulat: „620 de ani de la prima atestare documentară de viaţă bisericească organizată în Maramureş” susţinut la Sighetu Marmaţiei, susţinând un referat, care a şi fost publicat într-un volum special dedicat evenimentului. Volumul a apărut cu sprijinul integral al Asociaţiei culturale băimărene „Societatea de Studii Teologice Ortodoxe din România”, la editura Universităţii de Nord din Baia Mare;
– în perioada 28-31 octombrie 2010, la cea de-a XVI-a ediţie a manifestărilor culturale dedicate „Codicelui de la Ieud”, în calitate de organizator şi reprezentant oficial al Asociaţiei culturale băimărene „Societatea de Studii Teologice Ortodoxe din România”. Toate referatele şi comunicările sesiunilor susţinute au fost publicate într-un volum dedicat exclusiv Codicelui de la Ieud;
-în perioada 23-30 iulie 2010, la cea de-a XII-a ediţie a Zilelor culturale Nicolae Steinhardt (Monahul de la Rohia), susţinut la Mănăstirea Rohiiţa, Rohia şi Catedrala eparhială din Baia Mare, luând parte la evenimente culturale de expoziţie de icoane şi pictură, vernisaje şi lansări de carte;
-în perioada 1-2 iulie 2010, la Simpozionul regional intitulat: „1685 de ani de la prima mărturisire de credinţă a Bisericii creştine”, organizat, în calitate de coordonator, în sala Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, cu ocazia declarării anului 2010 ca al Crezului Ortodox şi al Autocefliei româneşti în cuprinsul Patriarhiei Române;
-în perioada 27-29 mai 2010, la Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice studenţeşti din cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare, în cadrul căreia s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa a Universităţii băimărene Î.P.S. Justinian Chira, arhiepiscopul onorific al Maramureşului şi Sătmarului, în semn de recunoaştere a Universităţii pentru aportul adus de Î.P.S. Sa la consolidarea şi promovarea culturii şi spiritualităţii în această regiune a ţării, cum şi contribuţia majoră depusă în vederea susţinerii învăţământului băimărean de grad universitar;
-în perioada 11-13 noiembrie 2009, la Simpozionul naţional „Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor capadocieni”, anul comemorativ-omagial 2009 în Patriarhia Română, susţinut la Mănăstirea Bârsana, Judeţul Maramureş, organizat de Catedra de Teologie Ortodoxă şi Asistenţă Socială a Universităţii de Nord din Baia Mare, sub coordonarea mea;
– în perioada 15-16 august, 2009, la Simpozionul naţional intitulat „Codicele de la Ieud”, organizat de Primăria şi Consiliul Local din Ieud în colaborare cu Universitatea de Nord din Baia Mare şi Academia Română, şi susţinut la Ieud –membru responsabil în comitetul de organizare a manifestării;
– în perioada 7-10 mai 2009 la cel de-al 44-lea Congres Internaţional de Studii Medievale, organizat de Medieval Institute şi Colegiul de Arte şi Ştiinţă al Western Michigan University, susţinut în Kalamazoo, SUA;
– în 12 noiembrie 2008, Simpozionul intitulat: „Scriptură şi carte de cult –izvoade de căpătâi ale limbii şi culturii româneşti”, susţinut de Catedra de Teologie şi Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Litere, Baia Mare, în cadrul căruia am susţinut referatul: „Liturghie şi Liturghier –fundamente ale spiritualităţii şi culturii poporului român”;
– în perioada 17-19 octombrie 2008, Simpozionul internaţional dedicat operei, activităţii şi înaltei personalităţi duhovniceşti a Sfântului Maxim Mărturisitorul, susţinut la Craiova, în cadrul căruia am susţinut referatul intitulat: „Influenţa diadohiană asupra învăţăturii duhovniceşti a Sfântului Maxim Mărturisitorul” –publicat;
– în 23 septembrie 2008, la Simpozionul regional intitulat: „Lumea –dar divin şi responsabilitate umană”, organizat de Protopopiatul Ortodox Român Sighet şi Vicariatul Ortodox Ucrainian, susţinut la Sighetu Marmaţiei, în cadrul căruia am susţinut referatul: „Caracterul eclesial şi cosmic al Sfintelor Taine în Ortodoxie”;
– în 2 iulie 2008, la Simpozionul naţional intitulat: „Biserică şi misiune în contextul interculturalităţii”, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Ovidius din Constanţa, în cadrul căruia am susţinut referatul: „Credinţa mărturisitoare a Bisericii Ortodoxe în contextul culturalităţii europene şi a mondenităţii secularizate”;
– în 19 iunie 2008, la Simpozionul naţional intitulat: “Biserica şi Mass – Media: complementaritate sau adversitate?” (Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, Baia Mare) –în calitate de organizator (în cadrul proiectului de cercetare GRANT –etapa a II-a, director proiect);
– în perioada 12-16 mai 2008, la Conferinţa preoţească semestrială din cadrul Eparhiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului (Catedrala episcopală „Sfânta Treime”, Baia Mare) –prezentare referat;
– în 20 noiembrie 2007, la Simpozionul regional intitulat: „Factorul religios la temelia procesului managerial al firmelor, instituţiilor şi organizaţiilor” (Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, Baia Mare) –Membru în colectivul de organizare şi membru activ din cadrul Proiectului de cercetare GRANT;
– în 13 noiembrie 2007, la Simpozionul omagial, intitulat: „Teologie şi spiritualitate în opera şi activitatea Sfântului Ioan Gură de Aur”, la împlinirea a 1600 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Gură de Aur (Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, Baia Mare) –organizator responsabil (în cadrul proiectului de cercetare GRANT –etapa I-a, director proiect);
– în perioada 4-9 septembrie 2007, la Întrunirea ecumenică internaţională a celei de a III-a Adunări Ecumenice Europene, desfăşurată la Sibiu –delegat oficial din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului;
– în perioada 28 mai–01 iunie 2007, la Conferinţa preoţească semestrială din cadrul Eparhiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului (Catedrala episcopală „Sfânta Treime”, Baia Mare) –alcătuire şi susţinere referat;
– în 18 mai 2007, la Conferinţa intitulată: „Teologia icoanei. Ruptura. Schisma de după schismă”, organizată de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului. Invitat Sorin Dumitrescu. (Catedrala episcopală „Sfânta Treime”, Baia Mare);
– în perioada 3-5 mai 2006, la Conferinţa internaţională interdisciplinară Healing of Memories, susţinută la Iaşi, şi organizată de Conference of European Churches din Geneva & Community of Protestant Churches in Europe.
VIII. Acţiuni didactice şi spirituale
1. Am organizat lansarea apariţiei publicistice a primelor două volume de lucrări, într-un cadru festiv, în incinta Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare:
– în 14 aprilie 2005, teza de doctorat, intitulată: Viaţa, personalitatea şi învăţătura ascetico-mistică a Sfântului Macarie Egipteanul, Editura Mega & Presa Universitară Clujea-nă, Cluj Napoca, 2005;
– în 15 decembrie 2005 al doilea volum, intitulat: Semnificaţia morţii şi a învierii noastre în Hristos, Editura Mega & Argonaut, Cluj Napoca, 2005. (Celelalte lucrări au fost prezentate cu mare succes, atât în Revistele de specialitate prin Recenzii, cât şi în Mass-Media locală –Cotidianele Graiul Maramureşului şi Informaţia zilei şi pe posturile de televiziune locale Axa TV şi Cinemar Baia Mare).
2. Am luat parte, în calitate de susţinător al unor teme cu caracter teologic, la Tabăra de Religie şi Creaţie Literară Ortodoxă „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Ediţia I-a, 3-7 februarie 2007, Ediţia a II-a, 4-8 februarie 2008, şi ediţia a III-a 3-6 februarie 2009, organizată de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, în cadrul căreia, în urma conferinţelor susţinute, în baza unui program pe teme, am obţinut diplome de onoare.
3. Am participat la mai multe conferinţe cu caracter cultural şi spiritual, iniţiate de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Baia Mare, susţinute în perioada Postului Mare şi a Crăciunului, susţinând activitatea organizatorică a tinerilor studenţi şi am coordonat câteva întâlniri cu invitaţi de marcă ai culturii şi spiritualităţii ortodoxe din ţară. Chiar am susţinut, în trei rânduri (mai 2006, februarie 2007 şi martie 2012), conferinţe pe teme teologice, la invitaţia colectivului de conducere al Ligii tineretului ortodox din Zalău, Jud. Sălaj, precum şi Seri duhovniceşti prin dialoguri, pe diferite teme teologice, cu elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare şi tineretul din ASCOR Baia Mare.
4. Am participat la mai multe emisiuni TV, în direct şi înregistrate, pe diferite teme teologice şi de actualitate culturală şi spiritulitate: Semnificaţia teologică a Înnomenirii Fiului lui Dumnezeu (20 decembrie 2005 –Cinemar Baia Mare), Avortul –păcat de moarte împotriva iubirii creştine şi a familiei (18 martie 2006 –Axa TV), Relaţia fundamentală dintre Biserică şi Stat (23 noiembrie 2006 –Cinemar Baia Mare), Sfântul Ioan Gură de Aur, personalitate marcantă a spiritualităţii răsăritene (12 noiembrie 2007 –Axa TV), Promulgarea legii prostituţiei –legalitate sau păcat (12 martie 2008 –Cinemar Baia Mare), Semnificaţia teologică şi literară a „Sfintelor Paşti” (29 aprilie 2008 –Axa TV), Biserica şi Mass-Media –Avanpremieră (18 iunie 2008 –Axa TV), Anul omagial-comemorativ 2009 –Sfântul Vasile cel Mare şi Părinţii capadocieni (10 noiembrie 2009 Axa TV –avanpremieră), Părintele Ilie Moldovan –In memoriam (februarie 2012 -Axa TV), Părintele Dumitru Stăniloae la 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecere sa la cele veşnice (15 ianuarie 2013 -Axa TV), In pragul si-n asteptarea Sarbatorilor de Iarna (4 decembrie 2013), Postul Craciunului si Bucuria sufleteasca de Sfantul Nicolae (5 decembrie 2015).
5. Din partea Domeniului de Teologie am militat pentru decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii de Nord, Baia Mare, Părintelui Prof. Univ. Dr. Ilie Moldovan pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării valorilor morale şi culturale, râvna pentru apărarea dreptei credinţe şi pentru vocaţia teologică a învăţământului românesc universitar din întreaga ţară, titlu acordat pe 13 noiembrie 2008. Cu această ocazie s-a lansat şi un volum omagial dedicat Părintelui Prof. Ilie Moldovan, apărut la Editura Universităţii de Nord, sub coordonarea mea.
6. Din partea Domeniului de Teologie am sustinut si militat pentru promovarea tinerilor dascali de Teologie prin propunerea si scoaterea la concurs a posturilor de lector universitar, in persoana D-lor Asist. univ. dr. Valerian MARIAN (februarie 2013) si Asist. univ. dr. Eusebiu BORCA (decembrie 2014), prin calitatea de coordonator responsabil al Domeniului de Teologie Ortodoxa din cadrul Facultatii de Litere din Baia Mare.
Principalele responsabilităţi în cadrul Domeniului de Teologie Ortodoxă

1. Începând din februarie 2004 activez în calitatea de membru în Consiliul Profesoral al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord, Baia Mare, iar în şedinţa de Catedră, din 21 ianuarie 2008, am fost reconfirmat spre a reprezenta Domeniul de Teologie Ortodoxă şi Asistenţă Socială şi pentru următorii 4 ani (2008-2012). În mai 2012 am fost reales membru al Consiliului Profesoral al Facultăţii de Litere, reprezentând pe încă 4 ani Domeniul de Teologie Ortodoxă a Departamentului de Ştiinţe Socio-Umane, Teologie şi Arte. La data de 23 Martie 2016 am fost reales spre a reprezenta, in cel de-al 4-lea mandat, Domeniul de Teologie Ortodoxa in cadrul Consiliului Facultatii de Litere, Baia Mare; iar din mai 2016 detin functia de Prodecan al Facultatii de Litere din Baia Mare.
2. Am luat parte la Sesiunile anuale de comunicări ştiinţifice ale studenţilor susţinute în cadrul Domeniului de Teologie Ortodoxă a Facultăţii de Litere, a Centrului Universitar Nord, Baia Mare, atât în calitatea de preşedinte de Comisie, cât şi ca membru îndrumător, unde, sub coordonarea mea, studenţii au obţinut locuri onorabile (în ultimii ani: mai 2005 – premiul I, iunie 2006 – premiul I, mai 2007 –premiul I, premiul II şi menţiunea a I-a, aprilie 2008 premiul II şi menţiunea I-a, aprilie 2009 –premiul I, mai 2011 premiul I, ianuarie 2013, premiul I şi II, mai 2014 premiul I si III, premiul I, mai 2015);
3. În perioada octombrie 2001 – februarie 2004 am fost delegat să coordonez activitatea managerială bibliotecară şi am primit sarcina de responsabil al Bibliotecii Domeniului de Teologie Ortodoxă şi asistenţă socială, pe care am îmbunătăţit-o cu reviste şi lucrări de specialitate (actualmente sunt peste 6000 volume înregistrate), cu o sistematizare a cărţilor pe secţiuni şi teme înregistrate în mod academic (de tip occidental), unde mi-am dedicat mare parte din timpul liber programului Bibliotecii şi întâlnirii cu studenţii în vederea cercetării teologice individuale şi a împrumutului de exemplare spre întocmirea lucrărilor de seminar şi licenţă;
4. Începând din ianuarie 2004 colaborez cu redacţia Revistei „Foaia teologică” a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare şi cu Revista episcopală „Graiul Bisericii noastre” a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, unde am publicat mai multe articole de specialitate (peste 10), cu Revistele centrale din ţară „Studii Teologice” şi „Ortodoxia”, precum şi cu Mass-Media locală, în special Graiul Maramureşului şi Informaţia Zilei, în care am publicat mai multe articole şi am dat numeroase interviuri;
5. Am participat la mai multe Simpozioane locale şi naţionale, la Conferinţe naţionale şi internaţionale, la întruniri ecumenice bisericeşti, la Congrese internaţionale, etc., şi am organizat mai multe Simpozioane locale şi naţionale, în cadrul cărora am reprezentat cu succes imaginea Universităţii băimărene şi a Domeniului de Teologie ortodoxă şi asistenţă socială. Pentru intreaga activitate desfasurata in cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, precum si a Universitatii baimarene, in decembrie 2009 am fost premiat de catre P.F. Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia vizitei pastoral-misionare in cadrul Episcopiei noastre, cu Diploma de onoare „Sfantul Apostol Andrei –ocrotitorul Romaniei”;
6. În ultimii 10 ani universitari am coordonat peste 100 de lucrări de licenţă si disertatie a absolvenţilor Domeniului de Teologie ortodoxă (specializările TOP, TOD sau la masterat), care toţi au promovat cu calificative foarte bune şi excelente;
7. Am înrădăcinat o strânsă colaborare cu Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din Statele Unite, prin colaborarea cu D-l preşedinte, Pr. Prof. Univ. Dr. Theodor DAMIAN, unde am şi devenit colaborator al Revistei de cultură şi spiritualitate românească “Lumina lină” din New York (ISSN 1086-2366), unde şi publicăm materiale de specialitate;
8. Tot în plan cultural, am fondat o Asociaţie culturală, nonguvernamentală, intitulată: „Societatea de Studii Teologice Ortodoxe din România” (SSTOR), în mai 2009, fiind ales preşedinte fondator al asociaţiei. Prin aportul şi sprijinul asociaţiei am organizat numeroase Simpozioane naţionale (august şi noiembrie 2009, octombrie 2010 şi iulie 2011) si Conferinte regionale, am editat 13 numere ale Revistei „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa” şi am luat parte la numeroase activităţi culturale şi de spiritualitate ortodoxă in spatiul Maramureşului voievodal;
9. Am organizat mai multe activităţi de cercetare în Domeniul Teologie, dar şi cultură şi spiritualitate maramureşeană prin organizarea a mai multor Simpozioane naţionale şi regionale, Seminarii tematice şi Tabere de vară, Sesiuni de comunicari stiintifice, fapt pentru care în decembrie 2009, în urma vizitei P.F. Părinte Patriarh Daniel în Maramureş am obţinut Diploma de onoare „SFÂNTUL APOSTOL ANDREI –OCROTITORUL ROMÂNIEI” pentru întreaga activitate depusă în slujba Bisericii şi a societăţii;
10. Începând din septembrie 2012 am fost desemnat de Centrul Episcopal al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, cu binecuvantarea PS Sale Dr. Iustin Sigheteanul, să coordonez activităţile didactice şi profesionale universitare ale Domeniului de Teologie Ortodoxă din cadrul Centrului Universitar Nord, Baia Mare, în calitatea de responsabil coordonator. Incepand de atunci, am reprezentat Domeniul de Teologie Ortodoxa din cadrul Facultatii de Litere din Baia Mare la intalnirile si consfatuirile Congreselor Facultatilor de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Romane, Colegiul Decanilor, Consiliul profesoral al Facultatii de Litere, Delegatii si alte reprezentari. Pentru intreaga activitate de promovare a Domeniului de Teologie Ortodoxa am fost ales, in unanimitate de voturi liber exprimate, sa ocup functia de conducere a Facultatii de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, din pozitia de Prodecan.
Lista de manuale şi materiale didactice (cărţi) publicate

I. Cărţi publicate (în calitate de unic autor)
1. Sfantul Diadoh al Foticeei –viata, activitatea si invatatura ascetico-mistica, Editura Mega & Risoprint, Cluj-Napoca, 2015, 375 pagini (ISBN: 978-606-543-625-1 si 978-973-53-1648-8);
2. Teologie si spiritualitate, Editura Mega & Risoprint, Cluj-Napoca, 2013, 515 pagini (ISBN: 978-606-543-342-7 si 978-973-53-1116-2);
3. Teologie si Biserica, Editura Mega & Risoprint din Cluj-Napoca, 2012, 464 pagini (ISBN 978-973-53-0875-9);
4. Dimensiunea divino-umana a filantropiei crestine in viziunea Bisericii Ortodoxe, Editura Universitatii de Nord, Baia Mare 2011, 396 pagini (ISBN 978-606-536-135-5);
5. Repere de Teologie morală ortodoxă –Note de curs, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2009, 336 pagini (ISBN 978-606-536-035-8);
6. Misiunea Bisericii creştine în contextul misionar actual –Note de curs, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2009, 190 pagini (ISBN 978-606-536-034-1);
7. Inima –locaş al Duhului Sfânt în spiritualitatea răsăriteană, Editura Mega, Cluj Napoca, 2007, 391 pagini (ISBN 973-7867-64-5);
8. Mişcarea eretică messaliană şi spiritualitatea monahală răsăriteană, Editura Mega & Argonaut, Cluj Napoca, 2006, 375 pagini (ISBN 10 973-7867-57-2 şi ISBN 13 978-973-7867-57-5);
9. Introducere în Studiul Teologiei Morale, Editura Mega, Cluj Napoca, 2006, 324 pagini (ISBN 10 973-7867-57-2 şi ISBN 13 978-973-7867-57-5);
10. Semnificaţia morţii şi a învierii noastre în Hristos, Editura Mega & Argonaut, Cluj Napoca, 2005, 338 pagini (ISBN 973-7710-99-1 / 973-7867-32-7);
11. Viaţa, personalitatea şi învăţătura ascetico-mistică a Sfântului Macarie Egipteanul, Editura Mega & Presa Universitară Clujeană, Cluj Napoca, 2005, 538 pagini (ISBN 973-610-352-8/ 973-7867-09-2) –teză de doctorat
II. Lucrări editate (în calitate de coautor)
A. Cărţi publicate în calitate de coordonator (sase)
1. Invatamantul teologic ortodox universitar baimarean la ceas aniversar, sub Editarea Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Baia Mare, 2015 (400 pagini) –ISBN 978-973-1748-84-9;
2. 620 de ani de la prima atestare documentara de viata bisericeasca organizata in Maramures, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2011 (185 pg)– ISBN 978-606-536-184-3
3. Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor capadocieni, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2009 (475 pag) – ISBN 978-606-536-045-7 (în cadrul
Proiectului de cercetare –GRANT: director proiect);
4. Omagiu Părintelui profesor octogenar Ilie Moldovan, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2008 (425 pag.) –ISBN 978-973-1729-60-2;
5. Biserica şi Mass-Media: complementaritate sau adversitate? Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2008 (190 pag) –ISBN 978-973-1729-83-1 (în cadrul Proiectului de cercetare –
GRANT: director proiect);
6. Sfântul Ioan Gură de Aur -1600 de ani de la trecerea la Domnul, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2007 (310pag) –ISBN 978-973-1729-35-0 (în cadrul Proiectului de cercetare –GRANT: director proiect).
B. Coautor la alte volume de lucrări (opt)
1. Jurnalul libertatii de constiinta, volum ce cuprinde lucrarile Conferintei stiintifice internationale: Legislatie, Etica si Religie. O abordare in contextul libertatii religioase, Bucuresti, Palatul Parlamentului, 19 noiembrie 2015, Editia Iarsic, 2015 (786 pag) –ISBN 978-2-9532450-4-2. (A se vedea www.constiintasilibertate.ro);
2. Tradiţie şi originalitate în opera Părintelui Dumitru Stăniloae, Editura Maestro Tip, Baia Mare, 2014, (315 pag.) –ISBN 978-606-92607-0-8.
3. Ieud, straveche vatra de cultura romaneasca, Editura Risoprint, Cluj Napoca, 2013 (260 pag.) –ISBN 978-973-53-0770-7;
4. Lumea –dar divin şi responsabilitate umană, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Sighetu Marmaţiei, 2009 (240 pag.) – ISBN -13 978-973-87932-7-9;
5. Teologie ortodoxă în destin românesc. Omagiu Părintelui Profesor Ilie Moldovan la 80 de ani, Editura Andreiana, Sibiu, 2008 (863 pag.) –ISBN 978-973-88695-9-2;
6. Factorul religios –Pilonul central al economiei, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2007 (111 pag.) – ISBN 978-973-1729-40-4 (în cadrul Proiectului de cercetare – GRANT: membru proiect);
7. Omagiu profesorului septuagenar Victor Iancu, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2006 (651 pag.) – ISBN 973-751- 173-5 şi 978-973-751-173-7;
8. Crăciun în Maramureş, Editura Cornelius, Baia Mare, 2004 (126 pag.) –ISBN 973-85655-5-3.
III. Contribuţia ştiinţifică -articole si studii
A. Articole/ studii de bază
1. Libertatea religioasa si egalitatea sociala –valori ale doctrinei sociale a Bisericii crestine, in volumul „Jurnalul libertatii de constiinta”, volum ce cuprinde lucrarile Conferintei stiintifice internationale: Legislatie, Etica si Religie. O abordare in contextul libertatii religioase, Bucuresti, Palatul Parlamentului, 19 noiembrie 2015, Editia Iarsic, 2015, pp. 223-256 (ISBN 978-2-9532450-4-2) -STUDIU.
2. Familia crestina si Casatoria in Biserica si viata sociala actuala, Bibliotheca Septentrionalis, Revista Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Baia Mare, an XIX, Nr. 2(37), 2011, pp. 28-36 (ISSN1221-3764) -STUDIU;
3. Păcatul avortului şi implicaţiile antropologice asupra destinului vieţii umane, în „Revista Română de Bioetică”, Vol. 8, Nr. 4, Octombrie – Decembrie 2010 –STUDIU ISI;
4. Adolescenţa şi tentaţiile ei într-o lume secularizată. Noi alternative creştine, în „Lumina Lină” (Gracious Light), Review of Romanian Spirituality and Culture, An XIV, Nr. 3, iulie-septembrie, 2009, New York, pp. 41-45 (ISSN 1086-2366) –ARTICOL;
5. Învăţătura teologică despre îndumnezeire în concepţia Fericitului Augustin, în „Studia Universitas” Babeş-Bolyai (Theologia Orthodoxa), XLVII, nr. 1-2, 2002, pp. 199-211 –STUDIU;
6. Învăţătura despre „har” în abordarea teologică a lui Martin Luther, în „Anuar” IV, 1996-1998, Editura Arhidiecezana Cluj, 2000 pp. 247-264 (ISSN 1454-2927) –STUDIU (referat Heidelberg);
7. Relaţia cu Dumnezeu –element constitutiv al chipului dumnezeiesc în om în concepţia lui Martin Luther, în „Anuar” V, 1998-2000, Editura Arhidiecezana Cluj, 2000, pp. 237-254 (ISSN 1454-2927) –STUDIU (referat Heidelberg);
8. Mărturie religioasă, ecumenică şi naţională a generalului Georgescu Pion la începutul anului 1940, temă susţinută în perioada 3-5 mai 2006, la Iaşi în cadrul Conferinţei internaţionale interdisciplinară Healing of Memories, la care au luat parte Î.P.S. Mitropolit Daniel al Moldovei şi Sucevei, Prof. dr. Reinhard Frieling, preşedintele Conference of European Churches din Geneva, Prof. Dieter Brandes, reprezentantul Community of Protestant Churches in Europe, Berlin, alături de reprezentanţii tuturor confesiunilor creştine din România. Volumul urmează să fie publicat (ARTICOL).
B. Studii de specialitate
1. Sfântul Ioan Gură de Aur: Viaţa, personalitatea şi opera, în “Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa”, Anul VII, Nr. 1/2015, pp. 81-109 (ISSN 2066-303X)
2. Pocainta –Taina de restaurare si innoire duhovniceasca a firii umane decazute, in Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa, Anul VI, Nr. 2/2014, pp. 139-157 (ISSN 2066-303X);
3. Viata plenara si marturia vie a Bisericii prin Sfintele Taine ale Spovedaniei si a Tainei Euharistiei, in Ortodoxia Maramureseana, anul XIX, Nr. 19/2014, pp. 245-270 (ISSN: 1453-7370);
4. Sfanta Euharistie –Taina unirii noastre depline cu Mantuitorul Iisus Hristos, in Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa, Anul VI, Nr. 1/2014, pp. 7-16 (ISSN 2066-303X);
5. Valente imnografice si soteriologice in cuprinsul Starii I din Denia Prohodului (prima parte), in Bibliotheca Septentrionalis, Revista Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Baia Mare, an XXI, Nr. 2(41), 2013, pp. 143-149 (ISSN1221-3764);
6. Valente imnografice si soteriologice in cuprinsul Starii I din Denia Prohodului Domnului (partea a doua), in Bibliotheca Septentrionalis, Revista Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Baia Mare, an XXI, Nr. 2(41), 2013, (pp. 166-174 (ISSN1221-3764);
7. Insemnatatea istorico-teologica a „Codicelui de la Ieud”pentru cultura si spiritualitatea maramureseana, in volumul Ieud, straveche vatra de cultura romaneasca, Editura Risoprint Cluj Napoca, 2013, pp. 171-185 (ISBN 978-973-53-0770-7);
8. Intelesul scripturistic al notiunii de filantropie divino-umna, in Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa, Anul V, Nr. 2/2013, pp. 123-150 (ISSN 2066-303X);
9. Sfantul Grigorie Palama si doctrina despre chipul lui Dumnezeu in om dupa Capita 150, in Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa, Anul V, Nr. 1/2013, pp. 111- 130 (ISSN 2066-303X);
10. Parintele profesor Dumitru Staniloae –teolog profund ortodox si universal, in Ortodoxia Maramureseana, anul XVIII, Nr. 18/2013, pp. 187-194 (ISSN: 1453-7370);
11. Sfantul Ioan Gura de Aur –predicator prin excelenta al iubirii crestine, in Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa, Anul IV, Nr. 1/2012, pp. 173-199 (ISSN 2066-303X);
12. Taina Sfantului Maslu –mijloc de tamaduire sufleteasca si trupeasca, in Ortodoxia Maramureseana, anul XVII, Nr. 17/2012, pp. 111-126 (ISSN: 1453-7370);
13. Sublimitatea preoţiei sacramentale privită din perspectivă ortodoxă, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An IV, nr. 2, Iulie-decembrie, 2012, pp. 7-16 -editorial (ISSN 2066-303X);
14. Taina Sfantului Mir –pecete dumnezeiasca a omului nou in Iisus Hristos, in Bibliotheca Septentrionalis, Revista Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Baia Mare, an XX, Nr. 2(39), 2012, pp. 13-20 (ISSN 1221-3764);
15. Sfântul Ioan Gură de Aur –predicator prin excelenţă al iubirii creştine, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An IV, nr. 1, Ianuarie-iunie, 2012, pp. 173-199 (ISSN 2066-303X);
16. Influenta diadohiană asupra invataturii duhovnicesti a Sfantului Maxim Marturisitorul, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An III, nr. 1, Ianuarie-iunie, 2011, pp. 127-150 (ISSN 2066-303X);
17. Povestea vieţii şi profilul spiritual al Sfântului Grigorie Palama (prima parte), în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An III, nr. 2, Iulie-decembrie, 2011, pp. 71-90 (ISSN 2066-303X);
18. Căsătoria –Taină specială a vietii spirituale în Hristos, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XVI, nr. 16/2011, pp. 157-190 (ISSN 1453-7370);
19. Intelesul teologic al iubirii conjugale descoperit in Taina Casatoriei crestine, in Bibliotheca Septentrionalis, Revista Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Baia Mare, an XIX, Nr. 2(37), 2011, pp. 16-27 (ISSN 1221-3764);
20. Viziunea ortodoxă asupra moralităţii Decalogului vechitestamentar, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XV, nr. 15 / 2010, pp. 251-278 (ISSN 1453-7370);
21. The Sin of Abortion and its Antropological implications on the Destin of Humankind, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An II, nr. 2, Iulie-decembrie, 2010, pp. 135-147 (ISSN 2066-303X);
22. Împlinirea omului prin rugăciune pe calea Postului Mare, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An II, nr. 1, ianuarie-iunie, 2010, pp. 7-12 (ISSN 2066-303X);
23. Influenţa diadohiană asupra învăţăturii duhovniceşti a Sfântului Maxim Mărturisitorul, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An II, nr. 1, ianuarie-iunie, 2010, pp. 127-149 (ISSN 2066-303X);
24. Filantropia creştină în teologia şi practica Sfinţilor Părinţi capadocieni, în volumul „Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor capadocieni”, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2009, pp. 197-223 (ISBN 978-606-536-045-7);
25. Caracterul eclesial şi cosmic al Sfintelor Taine în Ortodoxie, în volumul „Lumea –dar divin şi responsabilitate umană”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Sighetu Marmaţiei, 2009, pp. 88-106 (ISBN -13 978-973-87932-7-9);
26. Taina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos –pârgă şi chezăşie a învierii noastre pentru viaţa veşnică, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XIV, nr. 14 / 2009, pp. 97-136 (ISSN 1453-7370);
27. In Momeriam –Poetul Daniel Turcea, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XIV, nr. 14 / 2009, pp. 321-324 (ISSN 1453-7370);
28. Mişcarea isihastă şi rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea răsăriteană, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An I, nr. 1, ianuarie-iunie, 2009, pp. 111-140 (ISSN 2066-303X);
29. Mişcarea isihastă şi rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea răsăriteană, (partea a II-a), în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An I, nr. 2, iulie-decembrie, 2009, pp. 63-84 (ISSN 2066-303X);
30. Prezenţa şi cultul inimii în viaţa şi evlavia creştină bisericească, în volumul „Omagiu Părintelui profesor octogenar Ilie Moldovan”, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2008, pp. 67-120 (ISBN 978-973-1729-60-2);
31. Liturghie şi Liturghier: fundamente ale spiritualităţii şi culturii poporului român, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XIII, nr. 13/2008, pp. 143-166 (ISSN 1453-7370);
32. Reflecţii teologice asupra evenimentului morţii –înţeleasă ca „trecere” de la viaţa temporală la viaţa veşnică, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XIII, nr. 13/2008, pp. 253-284 (ISSN 1453-7370);
33. Doctrina antropologică a Sfântului Diadoh al Foticeei, în Revista Patriarhiei Române „Ortodoxia”, An LVIII, iulie-august, Nr. 3/2007, pp. 91-113 (ISSN 1015-1044);
34. Filantropia creştină –viziune teologico-socială în scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur, în volumul „Sfântul Ioan Gură de Aur – 1600 de ani de la trecerea la Domnul”, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, pp. 177-220 (ISBN 978-973-1729-35-0);
35. Elemente de teologie soteriologică în învăţătura ascetică a Sfântului Diadoh al Foticeei, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XII, nr. 12 / 2007, pp. 150-178 (ISSN 1453-7370);
36. Sfântul Ioan Gură de Aur predicator prin excelenţă al iubirii creştine, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XII, nr. 12/2007, pp. 258-281 (ISSN 1453-7370);
37. Viziune religios-morală asupra managementului firmelor şi al organizaţiilor, în volumul intitulat: „Factorul religios –Pilonul central al economiei”, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, pp. 56-69 (ISBN 978-973-1729-40-4);
38. Viaţa, personalitatea şi influenţa doctrinară a Sfântului Diadoh al Foticeei din Epir, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XI, nr. 11/ 2006, pp. 128-157 (ISSN1453-7370);
39. Elemente antropologice în învăţătura ascetică a Sfântului Diadoh al Foticeei, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XI, nr. 11/2006, pp. 158-179 (ISSN 1453-7370);
40. Sfântul Macarie Egipteanul, personalitate marcantă a Spiritualităţii creştine răsăritene, în „Omagiu profe-sorului septuagenar Victor Iancu”, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2006, pp. 550-570. (ISBN 973-751-173-5 sau 978-973-751-173-7);
41. Baza ascetico-gnoseologică a doctrinei ascetice a Sfântului Grigorie Palama, în „Ortodoxia maramureşeană”, anul X, nr. 10/2005, pp. 104-115 (ISSN 1453-7370);
42. Doctrina Sfântului Grigorie Palama despre Dumnezeu-Treimea în esenţa Sa tainică şi energiile Sale necreate, în „Ortodoxia maramureşeană”, anul X, nr. 10/2005, pp. 86-103 (ISSN 1453-7370);
43. Lumina divină necreată în concepţia teologică a Sfântului Grigorie Palama, în „Ortodoxia maramureşeană”, anul X, nr. 10 / 2005, pp. 116-131 (ISSN 1453-7370);
44. Duhul ca iubire. Temă teologică centrală în abordarea teologică a Sfântului Grigorie Palama. O influenţă augustiniană?, în „Ortodoxia maramureşeană”, anul X, nr. 10 / 2005, pp. 132-144 (ISSN 1453-7370);
45. Viaţa spirituală a omului în Hristos în învăţătura teologică a Sfântului Nicolae Cabasila, în „Ortodoxia maramureşeană”, An. IX, nr. 9 / 2004, pp. 118-134 (ISSN 1453-7370);
46. Misticismul hristocentric în teologia Sfântului Nicolae Cabasila, în „Ortodoxia maramureşeană”, An. IX, nr. 9/2004, pp. 135-153 (ISSN 1453-7370);
47. ”Imitarea lui Hristos” în gândirea lui Thomas de Kempis şi „urmarea lui Hristos” în concepţia teologică răsăriteană, în „Ortodoxia maramureşeană”, An. IX, nr. 9/2004, pp. 154-166 (ISSN 1453-7370);
48. Semnificaţia morţii şi a învierii noastre în Hristos, în „Ortodoxia maramureşeană”, An. VIII, nr. 8/2003, pp. 120-132 (ISSN 1453-7370);
49. Influenţa operei Sfântului Macarie Egipteanul asupra spiritualităţii creştine răsăritene, în „Ortodoxia maramureşeană”, An. VIII, nr. 8/2003, pp. 189-217 (ISSN 1453-7370);
50. Elemente teologice cu conţinut religios-moral în duhul creştin al colindelor româneşti, în „Ortodoxia maramureşeană”, An. VIII, nr. 8/2003, pp. 262-270 (ISSN 1453-7370);
51. Influenţa Sfântului Macarie Egipteanul asupra creştinismului modern, în „Ortodoxia maramureşeană”, An. VIII, nr. 8/2003, pp. 298-311 (ISSN 1453-7370);
52. Principii teologice cu conţinut moral în duhul creştin al colindelor româneşti, în „Anuarul” Protopopiatului Sighet, Editura Cornelius, Baia Mare, 2004, pp. 67-77 (ISBN 973-85655-5-3).
C. Articole principale
1. Teologia –Revelaţie şi viaţă trăită în Hristos, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An I, nr. 1, ianuarie-iunie, 2009, pp. 19-29 (ISSN 2066-303X);
2. Fenomenul actual al secularizării şi posibila lui depăşire, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An I, nr. 2, iulie-decembrie, 2009, pp. 5-18 (ISSN 2066-303X);
3. Episcop Justinian Chira, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia –Monografie, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An I, nr. 2, iulie-decembrie, 2009, pp. 279-281 (ISSN 2066-303X);
4. Problema familiei astăzi. Pastoraţia copiilor şi a tinerilor în sânul familiei, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XII, nr. 12/2007, pp. 295-306 (ISSN 1453-7370);
5. A III-a Adunare Ecumenică Europeană, Sibiu 4-9 septembrie, în „Graiul Bisericii noastre”, Nr. 10 (60), anul XVIII, Baia Mare, iunie/septembrie, 2007, pp. 32-33 (ISSN 1222-7145);
6. Eveniment omagial. Sfântul Ioan Gură de Aur. 1600 de ani de la trecerea în veşnicie, în „Graiul Bisericii noastre”, Nr. 11 (61), anul XVIII, Baia Mare, octombrie /decembrie, 2007, pp.
20-22 (ISSN 1222-7145);
7. A treia Adunare Ecumenică Europeană, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XII, nr. 12 / 2007, pp. 33-42 (ISSN 1453-7370);
8. Importanţa antropologiei în sistemul Creştinismului, în „Foaia Teologică”, Baia Mare, an. II, nr. 1 (februarie), 2005, pp. 7-11 (ISSN 1584-1820);
9. Bazele doctrinar-antropologice ale relaţiei omului cu Dumnezeu, în „Foaia teologică”, An. I, Nr. 1, 2004, pp. 13-15 (ISSN 1584-1820);
10. Sensul revelator şi spiritual al noţiunii de teologie, în „Ortodoxia maramureşeană”, An. VIII, nr. 8/2003, pp. 223-232 (ISSN 1453-7370);
11. Teologia –Revelaţie şi viaţă, în „Graiul Bisericii noastre”, Nr. 2, An. XIV, 2003, pp. 11-12 (ISSN 1222-7145);
12. Revelaţia Dumnezeiască –mijloace de manifestare, în „Graiul Bisericii noastre”, Nr. 2, An. XIV, 2003, p. 21-23 (ISSN 1222-7145).
Participari la Conferinte si Simpozioane.
Organizator de manifestari spirituale si culturale
– În noiembrie 2003, Simpozionul Dumitru Staniloae –personalitate marcanta a Ortodoxiei universale, cu ocazia implinirii a 100 ani de la nastere si 10 ani de la trecerea sa la cele vesnice (Catedrala episcopala Sfanta Treime, Baia Mare);
– În decembrie 2003, Simpozionul Craciun in Maramures (Protopopiatul Sighetu Marmatiei);
– În 30 noiembrie 2004 Simpozionul Istorie si cultura romaneasca … peste timp (Muzeul Judetean Maramures, Baia Mare);
– În mai 2006, la Conferinta internationala interdisciplinara Healing of Memories, sustinută in perioada 3-5 mai, la Iasi, organizat de Conference of European Churches din Geneva & Community of Protestant Churches in Europe;
– În 18 mai, la Conferinta intitulata: Teologia icoanei. Ruptura. Schisma de dupa schisma, organizata de Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului. Invitat Sorin Dumitrescu. (Catedrala episcopala Sfanta Treime, Baia Mare);
– În perioada 28 mai – 1 iunie 2007, la Conferinta preoteasca semestriala din cadrul Eparhiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului (Catedrala episcopala Sfanta Treime, Baia Mare) –alcatuire si sustinere referat;
– În perioada 4-9 septembrie 2007, la intrunirea ecumenica internationala a celei de a III-a Adunari Ecumenice Europene, desfasurata in perioada 4-9 septembrie 2007, la Sibiu;
– În 13 noiembrie 2007, Simpozionul omagial, intitulat: Teologie si spiritualitate in opera si activitatea Sfantului Ioan Gura de Aur, la implinirea a 1600 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Ioan Gura de Aur (Biblioteca Judeteana Petre Dulfu, Baia Mare) –organizator;
– În 20 noiembrie 2007, Simpozionul intitulat: Factorul religios la temelia procesului managerial al firmelor, instituiilor si organizatiilor (Biblioteca Judeteana Petre Dulfu, Baia Mare) –Membru in colectivul de organizare;
– În perioada 12-16 mai 2008, la Conferinta preoteasca semestriala din cadrul Eparhiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului (Catedrala episcopala Sfanta Treime, Baia Mare) –prezentare referat;
– În 19 iunie 2008, Simpozionul intitulat: Biserica si Mass-Media: complementaritate sau adversitate? (Biblioteca Judeteana Petre Dulfu, Baia Mare) –organizator;
– În 2 iulie 2008, Simpozionul intitulat: Biserica si misiune in contextul interculturalitatii, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Ovidius din Constanta, in cadrul caruia am sustinut referatul: Credinta marturisitoare a Bisericii Ortodoxe in contextul culturalitatii europene si a mondenitătii secularizate;
– În 23 septembrie 2008, Simpozionul intitulat: Lumea –dar divin si responsabilitate umana, sustinut la Sighetu Marmatiei, in cadrul caruia am sustinut tema: Caracterul eclesial si cosmic al Sfintelor Taine in Ortodoxie –publicat;
– În perioada 17-19 octombrie 2008, Simpozionul international dedicat operei, activitatii si inaltei personalitati duhovnicesti a Sfantului Maxim Marturisitorul, la Craiova, in cadrul caruia am sustinut referatul intitulat: Influenta diadohiana asupra invataturii duhovnicesti a Sfantului Maxim Marturisitorul –publicat;
– În 12 noiembrie 2008, Simpozionul intitulat: Scriptura si carte de cult –izvoade de capatai ale limbii si culturii romanesti, sustinut de Catedra de Teologie si Asistenta Sociala din cadrul Facultatii de Litere, Baia Mare, in cadrul caruia am sustinut referatul: Liturghie si Liturghier –fundamente ale spiritualitatii si culturii poporului roman;
– În 13 noiembrie 2008 manifestarea decernarii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii de Nord, Baia Mare, Parintelui Prof. Univ. dr. Ilie Moldovan pentru intreaga viata pusa in slujba apararii dreptei credinte si a valoriilor cultural teologice si spirituale ale neamului romanesc –organizator manifestare si coordonator editare volum omagial;
– În perioada 26-27 mai 2010 am luat parte la Simpozionul
national intitulat: Direcţii de cercetare în Teologia morală ortodoxă românească susţinut la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu;
– În perioada 31 mai – 1 iunie 2010 am luat parte, în calitate de
delegat din partea Universităţii de Nord din Baia Mare, la Consorţiul de validare a calificărilor din domeniul de studii universitare de licenţă pe domeniul „Teologie”, susţinut la Bucureşti şi organizat de Agenţia Naţională pentru Calificările din Învăţământul Superior şi Parteneriat cu Mediul Economic şi Social (ACPART), fiind desemnat în Consorţiul Teologie pentru programe de studii de Teologie Pastorală;
– Am participat la Simpozionul regional intitulat: „Anul 2010 –Anul omagial al Crezului ortodox şi a autocefaliei româneşti”, organizat la Satu Mare, în 01 iulie 2010, organizat şi coordonat de mine;
– În perioada 28-31 octombrie 2010 am luat parte la organizarea celei de-a XVI-a ediţie a manifestărilor culturale dedicate Codicelui de la Ieud, susţinut în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional;
– În perioada 1-2 iulie 2011 am participat la Simpozionul
naţional intitulat: „620 de ani de la prima atestare documentară de viaţă bisericească în Maramureş”, organizat de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului în colaborare cu Asociaţia „SSTOR” prin proiectul judeţean de finanţare în domeniul cultură pe anul 2011;
– In perioada 22-24 septembrie 2012, in calitate de coordonator responsabil al Domeniului de Teologie Ortodoxa de la Baia Mare am participat la Congresul Facultatilor de Teologie Ortodoxa si implicit la intalnirea tuturor Decanilor si coordonatorilor Facultatilor de Teologie Ortodoxa din cuprinsul Patriarhiei Romane, organizat la Manastirea Nicula, Jud. Cluj;
– In perioada16-18 octombrie 2013 la Simpozion National: 90 de ani
de la infiintarea invatamantului academic teologic ortodox in Oradea
(1923-2013),cu sustinerea conferintei: Teologia -Revelatie si viata traita
in Duhul lui Hristos (Volum colectiv -in curs de editare);
– In perioada 20-24 mai 2013, la Conferinta internationala: Sfintii Imparati C-tin si Elena -promotori ai libertatii religioase si aparatori ai dreptei credinte, Bucuresti, organizata de Patriarhia Romana in colaborare cu Academia Romana si Ministerul Culturii (delegat oficial de la Baia Mare);
– In perioada 5-6 mai 2014, la lucrarile Colegiului Decanilor Facultatilor de Teologie Ortodoxa sustinute la M-rea „Inaltarea Sfintei Cruci” – Caraiman, in calitate de coordonator responsabil al Domeniului de Teologie Ortodoxa din cadrul Facultatii de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare;
– In perioada 21-23 septembrie 2014, la cel de-al VI-lea Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din cuprinsul Patriarhiei Romane, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa „Ilarion Felea” din Arad, in calitate de delegat oficial reprezentand Domeniul de Teologie Ortodoxa a Facultatii de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord, Baia Mare.
– In perioada 7-10 mai 2015, la sesiunea Colegiului Decanilor, sustinut la manastirea Barsana din Maramures –coordonator si organizator;
– In perioada 20-21 noiembrie 2015, la Simpozionul national dedicat implinirii a 25 de ani de la reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului si intitulat: Un sfert de veac de invatamant teologic de grad preuniversitar si universitar in Episcopia Maramuresului si Satmarului, sustinut in Baia Mare –coordonator si organizator;
Activitatea de cercetare
-Proiecte de cercetare recunoscute
I. În perioada martie 2007 -noiembrie 2009 am demarat un PROIECT DE CERCETARE aplicată la nivel regional (cu echivalare GRANT DE FORMARE), în calitate de director de proiect, aflându-mă în fruntea unei echipe profesionale de cercetare didactică alcătuită din colegi ai Catedrei de Teologie ortodoxă şi asistenţă socială şi ai Catedrei de Limba şi literatura română din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea de Nord, Baia Mare, în baza unui CONTRACT DE GRANT, înregistrat la Universitate cu Nr. 2566/2007, şi intitulat „Cultură şi spiritualitate maramureşeană în contextul integrării în spaţiul Uniunii Europene”, şi împărţit în cinci etape de desfăşurare:
1. –Sfântul Ioan Gură de Aur -1600 ani de la trecerea la
Domnul. Omagiu specific maramureşean (volum publicat -311 pag. – ISBN 978-973-1729-35-0);
2. –Implicarea Bisericii în societatea contemporană şi relaţia
ei fundamentală cu Mass-Media pe tărâm maramureşean (volum publicat -190 pag –ISBN 978-973-1729-83-1);
3. –Specificul cultural al artei, arhitecturii şi literaturii maramureşene;
4. –Folclor, grai, datini şi obiceiuri maramureşene încadrate în constelaţia europeană (volum publicat -260 pag. –ISBN 978-973-53-0770-7);
5. –Specificitatea liturgică a Ortodoxiei şi implicaţiile sociale ale spiritualităţii maramureşene.
(A se vedea Contract de Grant înregistrat în cadrul Universităţii de Nord, Baia Mare, cu Nr. 2566/13.12. 2007).
Proiectul s-a încheiat în noiembrie 2009, în urma căruia s-au susţinut patru Simpozioane şi s-au editat trei volume de lucrări şi un număr al Revistei „Ortodoxia maramureşeană” (Nr. 13/2008).

II. Am făcut parte din echipa programului de cercetare universitară, intitulat: Religiosul –dinamizator al tuturor compartimentelor vieţii sociale (Contract de Grant înregistrat în cadrul Universităţii de Nord, Baia Mare, cu Nr. 2567/14.12.2007), în calitatea de membru în derularea proiectului, responsabil cu organizarea activităţii didactice şi ştiinţifice. În urma cercetării s-a publicat un volum: (Factorul religios –Pilonul central al economiei, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2007 -111 pag. – ISBN 978-973-1729-40-4).
III. Am demarat un al doilea Proiect de cercetare aplicată la nivel regional şi naţional (cu echivalare GRANT), alături de o echipă profesională de cercetare didactică alcătuită din colegi ai Domeniului de Teologie ortodoxă şi asistenţă socială, în calitate de director de proiect, intitulat: „Ştiinţa Teologiei şi ştiinţele lumii contemporane –specific cultural şi de spiritualitate ortodoxă maramureşeană” dezvoltat pe durata anilor 2009-2012. S-au susţinut patru Simpozioane naţionale, unul regional şi s-au editat două volume comemorativ-omagiale şi de specialitate.
1. Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor capadocieni, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2009 -475 pag. – ISBN 978-606-536-045-7;
2. 620 de ani de la prima atestare documentara de viata bisericeasca organizata in Maramures, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2011 -185 pag– ISBN 978-606-536-184-3).
Proiectul s-a încheiat cu succes în decembrie 2012.
IV. În stagiul de pregătire didactico-profesională din cadrul Universităţii din Heidelberg, din perioada 15.03.1999 – 15.06.2001, când am beneficiat de o bursă de studiu doctorală (Erasmus-Socrates), am susţinut două lucrări de cercetare teologică în cadrul Seminariilor de Teologie sistematică pe care le-am urmat la Facultatea de Teologie Evanghelică din Heidelberg, sub coordonarea Conf. univ. dr. Christian Schwobel (la cursul de Dogmatisches Theologie) şi Prof. univ. dr. Wilchliff Harle (la cursul de Etische und Bioetiches Theologie), lucrări care au şi fost publicate după întoarcerea mea în ţară. (A se vedea lista publicaţiilor).

Prestigiul de cercetare didactic şi profesoral Pentru a evidenţia cât mai clar şi pregnant prestigiul profesoral, prezentăm punct cu punct în cele ce urmează principalele argumente profesionale universitare desfăşurate în ultima perioadă de cercetare universitară:
I. Contribuţii ştiinţifice relevante
– în anul 2015
a). Editare un volum in calitate de unic autor:
– Sfantul Diadoh al Foticeei –viata, activitatea si invatatura ascetico-mistica, Editura Mega & Risoprint, Cluj-Napoca, 2015, 375 pagini (ISBN: 978-606-543-625-1 si 978-973-53-1648-8).
b). Editare un volum/coautor-coordonator, intitulat:
– Invatamantul teologic ortodox universitar baimarean la ceas aniversar, sub Editarea Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Baia Mare, 2015 (400 pagini) –ISBN 978-973-1748-84-9.
c). Editare un volum/coautor, intitulat:
– Jurnalul libertatii de constiinta, volum ce cuprinde lucrarile Conferintei stiintifice internationale: Legislatie, Etica si Religie. O abordare in contextul libertatii religioase, Bucuresti, Palatul Parlamentului, 19 noiembrie 2015, Editia Iarsic, 2015, în care am publicat studiul stiintific intitulat Libertatea religioasa si egalitatea sociala –valori ale doctrinei sociale a Bisericii crestine, pp. 223-256 (ISBN 978-2-9532450-4-2).
d). Publicatii: doua studii de specialitate:
– Sfântul Ioan Gură de Aur: Viaţa, personalitatea şi opera, în “Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa”, Anul VII, Nr. 1/2015, pp. 81-109 (ISSN 2066-303X).
– Sfantul Diadoh al Foticeei si autenticitatea operei sale Viziunea, in “Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa”, Anul VII, Nr. 2/2015, pp. 65-89 (ISSN 2066-303X).
d). Publicatii: doua articole in reviste de specialitate:
– Sărbătoare de suflet pentru intreaga teologie maramureseana, in rev. „Graiul Bisericii Noastre”, Nr. 1/ianuarie-martie 2015, p. 14;
-Colegiul Decanilor, intalnire academic-universitara la manastirea Barsana, in „Ortodoxia maramureseana”, an XX, Nr. 20 / 2015
– în anul 2014
a). Editare un volum/coautor:
-Tradiţie şi originalitate în opera Părintelui Dumitru Stăniloae, Editura Maestro Tip, Baia Mare, 2014, cu studiul Prinos de cinstire adus Părintelui profesor academician Dumitru Stăniloae, pp. 15-24 (ISBN 978-606-92607-0-8).
b). Publicatii 3 studii de specialitate:
-Pocainta –Taina de restaurare si innoire duhovniceasca a firii umane decazute, in Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa, Anul VI, Nr. 2/2014, pp. 139-157 (ISSN 2066-303X);
-Viata plenara si marturia vie a Bisericii prin Sfintele Taine ale Spovedaniei si a Tainei Euharistiei, in Ortodoxia Maramureseana, anul XIX, Nr. 19/2014, pp. 245-270 (ISSN: 1453-7370);
-Sfanta Euharistie –Taina unirii noastre depline cu Mantuitorul Iisus Hristos, in Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa, Anul VI, Nr. 1/2014, pp. 7-16 (ISSN 2066-303X).
– în anul 2013
a). Editare un volum /unic autor:
Teologie si spiritualitate, Editura Mega & Risoprint, Cluj-Napoca, 2013, 515 pagini (ISBN: 978-606-543-342-7 si 978-973-53-1116-2).
b). Publicatii 5 studii de specialitate:
-Intelesul scripturistic al notiunii de filantropie divino-umna, in Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa, Anul V, Nr. 2/2013, pp. 123-150 (ISSN 2066-303X);
-Sfantul Grigorie Palama si doctrina despre chipul lui Dumnezeu in om dupa Capita 150, in Studia Universitatis Septentrionis -Theologia Orthodoxa, Anul V, Nr. 1/2013, pp. 111- 130 (ISSN 2066-303X);
-Parintele profesor Dumitru Staniloae –teolog profund ortodox si universal, in Ortodoxia Maramureseana, anul XVIII, Nr. 18/2013, pp. 187-194 (ISSN 1453-7370);
-Valente imnografice si soteriologice in cuprinsul starii I din Denia Prohodului (partea I), in Bibliotheca Septentrionalis, An XXI, nr. 2 (41), iulie 2013, pp. 143-149 (ISSN 1221-3764);
-Valente teologico-soteriologice in cuprinsul starii I din Denia Prohodului (partea a II-a), in Bibliotheca Septentrionalis, An XXI, nr. 2 (41), iulie 2013, pp. 166-174 (ISSN 1221-3764).
– în anul 2012
a). Editare un volum /unic autor:
-Teologie şi Biserică, Editura Mega & Risoprint, Cluj Napoca, 2012, (464 pag) –ISBN 978-606-543-261-1 şi ISBN 978-973-53-0875-9.
b). Publicatie a doua studii de specialitate:
-Sublimitatea preoţiei sacramentale privită din perspectivă ortodoxă, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An IV, nr. 2, Iulie-decembrie, 2012, pp. 7-16 –editorial (ISSN 2066-303X);
-Sfântul Ioan Gură de Aur –predicator prin excelenţă al iubirii creştine, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An IV, nr. 1, Ianuarie-iunie, 2012, pp. 173-199 (ISSN 2066-303X);
c). Publicatie a două articole de specialitate:
-Taina Sfântului Mir –pecete dumnezeiască a omului nou în Iisus Hristos, în „Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, Buletin semestrial, An XX, nr. 2 (39) 2012, pp. 13-20 (ISSN: 1221-3764);
-Taina Sfântului Maslu –mijloc de tămăduire sufletească şi trupească, în „Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, Buletin semestrial, An XX, nr. 2 (39) 2012, pp. 21-28 (ISSN: 1221-3764).
– în anul 2011
a). Editare un volum / unic autor:
-Dimensiunea divino-umană a filantropiei creştine în viziunea Bisericii Ortodoxe, Editura Universitatii de Nord, Baia Mare 2011, 390 pagini (ISBN 978-606-536-135-5)
b). Publicatie a trei studii de specialitate:
-Influenta diadohiană asupra invataturii duhovnicesti a Sfantului Maxim Marturisitorul, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An III, nr. 1, Ianuarie-iunie, 2011, pp. 127-150 (ISSN 2066-303X);
-Povestea vieţii şi profilul spiritual al Sfântului Grigorie Palama (prima parte), în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An III, nr. 2, Iulie-decembrie, 2011, pp. 71-90 (ISSN 2066-303X);
-Căsătoria –Taină specială a vietii spirituale în Hristos, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XVI, nr. 16 / 2011, pp. 157-190 (ISSN 1453-7370).
c). Publicatie a trei articole de bază, intitulate:
-Împlinirea omului prin rugăciune pe calea Postului Mare, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An III, nr. 1, ianuarie-iunie, 2011, pp. 7-12 (ISSN 2066-303X);
-Înţelesul teologic al iubirii conjugale descoperit în Taina Căsătoriei creştine, în „Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, Buletin semestrial, An XIX, nr. 2 (37) 2011, pp. 16-27 (ISSN 1221-3764);
-Familia creştină şi căsătoria în Biserică şi viaţa socială actuală, în „Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, Buletin semestrial, An XIX, nr. 2 (37) 2011, pp. 28-36 (ISSN 1221-3764).
– în anul 2010
Publicatie a patru studii de specialitate:
-Elemente doctrinare de natura soteriologica in Teologia Sfantului Irineu de Lyon, in „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An II, Nr. 1, ianuarie-iunie 2010, pp. 121-167 (ISSN 2066-303X);
-The Sin of Abortion and its Antropological implications on the Destin of Humankind, in „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An II, Nr. 2, iulie-decembrie 2010, pp. 135-148 (ISSN 2066-303X);
-Viziunea ortodoxa asupra moralitatii Decalogului vechitestamentar, in „Ortodoxia maramureseana”, an XV, nr. 15 / 2010, pp. 251-278 (ISSN 1453-7370);
-Pacatul avortului si implicatiile antropologice asupra destinului vietii umane, in „Revista Romana de Bioetica”, Iasi, Vol. 8, Nr. 4, Octombrie – Decembrie 2010, pp. 63-73 (studiu cotat ISI).
-în anul 2009
a). Editare a doua volume / unic autor:
-Repere de Teologie morală ortodoxă –Note de curs, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2009 (ISBN 978-606-536-035-8);
-Misiunea Bisericii creştine în contextul misionar actual –Note de curs, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2009 (ISBN 978-606-536-034-1).
b). Editare a doua volume / coautor:
-Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor capadocieni, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2009 (475 pag) – ISBN 978-606-536-045-7;
-Lumea –dar divin şi responsabilitate umană, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Sighetu Marmaţiei, 2009 (240 pag.) –ISBN -13 978-973-87932-7-9.
c). Publicatie a cinci studii de specialitate intitulate:
-Filantropia creştină în teologia şi practica Sfinţilor Părinţi capadocieni, în volumul „Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor capadocieni”, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2009 (pp. 197-223) – ISBN 978-606-536-045-7;
-Caracterul eclesial şi cosmic al Sfintelor Taine în Ortodoxie, în volumul „Lumea –dar divin şi responsabilitate umană”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Sighetu Marmaţiei, 2009 (pp. 88-106) –ISBN -13 978-973-87932-7-9;
-Taina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos –pârgă şi chezăşie a învierii noastre pentru viaţa veşnică, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XIV, nr. 14 / 2009, pp. 97-136 (ISSN 1453-7370);
-Mişcarea isihastă şi rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea răsăriteană, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An I, nr. 1, ianuarie-iunie, 2009, (pp. 111-140) –ISSN 2066-303X;
-Mişcarea isihastă şi rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea răsăriteană, (partea a II-a), în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An I, nr. 2, iulie-decembrie, 2009, (pp. 63-84) –ISSN 2066-303X.
d). Publicatie a patru articole intitulate:
-In Momeriam –Poetul Daniel Turcea, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XIV, nr. 14 / 2009, pp. 321-324 (ISSN 1453-7370);
-Teologia –Revelaţie şi viaţă trăită în Hristos, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An I, nr. 1, ianuarie-iunie, 2009, (pp. 19-29) –ISSN 2066-303X;
-Fenomenul actual al secularizării şi posibila lui depăşire, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An I, nr. 2, iulie-decembrie, 2009, (pp. 5-18) –ISSN 2066-303X;
-Episcop Justinian Chira, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia –Monografie, în „Studia Universitatis Septentrionis –Theologia Orthodoxa”, An I, nr. 2, iulie-decembrie, 2009, (pp. 279-281) –ISSN 2066-303X.

-în anul 2008
a). Editare a trei volume / coautor:
-Omagiu Părintelui profesor octogenar Ilie Moldovan, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2008 (425 pag.) –ISBN 978-973-1729-60-2;
-Biserica şi Mass-Media: complementaritate sau adversitate? Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2008 (190 pag.) –ISBN 978-973-1729-60-6 (din cadrul Proiectului de cercetare –GRANT: director proiect);
-Teologie ortodoxă în destin românesc. Omagiu Părintelui Profesor Ilie Moldovan la 80 de ani, Editura Andreiana, Sibiu, 2008 (863 pag.) –ISBN 978-973-88695-9-2.
b). Publicatie a trei studii de specialitate, intitulate:
-Prezenţa şi cultul inimii în viaţa şi evlavia creştină bisericească, în volumul „Omagiu Părintelui profesor octogenar Ilie Moldovan”, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2008 (pp. 67-120) –ISBN 978-973-1729-60-2;
-Liturghie şi Liturghier: fundamente ale spiritualităţii şi culturii poporului român, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XIII, nr. 13/2008, pp. 143-166 (ISSN 1453-7370);
-Reflecţii teologice asupra evenimentului morţii –înţeleasă ca „trecere” de la viaţa temporală la viaţa veşnică, în „Ortodoxia maramureşeană”, an XIII, nr. 13 / 2008, pp. 253-284 (ISSN 1453-7370).
– în anul 2007
a). Editare a doua volume / unic autor:
-Inima –locaş al Duhului Sfânt în Spiritualitatea răsăriteană, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2007, 391 pag. –ISBN 973-7867-64-5;
-Sfântul Ioan Gură de Aur – 1600 de ani de la trecerea la Domnul”, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2007, 311 pag. –ISBN 978-973-1729-35-0.
b). Publicatie a trei studii de specialitate, intitulate:
– Doctrina antropologică a Sfântului Diadoh al Foticeei, în Revista „Ortodoxia”, An LVIII, iulie-august, Nr. 3/2007, pp. 91-113 (ISSN 1015-1044);
-Elemente de teologie soteriologică în învăţătura ascetică a Sfântului Diadoh al Foticeei, in „Ortodoxia maramureşeană”, an XII, nr. 12/2007, pp. 158-179 (ISSN 1453-7370);
-Sfântul Ioan Gură de Aur predicator prin excelenţă al iubirii creştine, in „Ortodoxia maramureşeană”, an XII, nr. 12/2007, pp. 258-281(ISSN 1453-7370).
c). Publicatie a două articole, intitulate:
-Conferinţa Bisericilor Europene –Sibiu 4-9 septembrie 2007, in „Ortodoxia maramureşeană”, an XII, nr. 12/2007, pp. 33-42 (ISSN 1453-7370);
-Problema familiei astăzi. Pastoraţia copiilor şi a tinerilor în sânul familiei, in „Ortodoxia maramureşeană”, an XII, nr. 12/2007, pp. 295-306 (ISSN 1453-7370).
– în anul 2006
a). Editare a doua volume / unic autor:
-Mişcarea eretică messaliană şi Spiritualitatea monahală răsăriteană, la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2006 (374 pag.) –ISBN (10) 973-7867-57-2 şi ISBN (13) 978-973-7867-57-5;
-Introducere în Studiul Teologiei Morale Ortodoxe, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2006, (332 pag.) – ISBN (10) 973-7867-34-3 şi ISBN (13) 978-973-7867-34-6.
b). Publicatie a trei studii de specialitate, intitulate:
-Viaţa, personalitatea şi influenţa doctrinară a Sfântului Diadoh al Foticeei din Epir in „Ortodoxia maramureşeană”, an XI, nr. 11/2006, pp. 128-157 (ISSN 1453-7370);
-Elemente antropologice în învăţătura ascetică a Sfântului Diadoh al Foticeei in „Ortodoxia maramureşeană”, an XI, nr. 11/2006, pp. 158-179 (ISSN 1453-7370);
-Sfântul Macarie Egipteanul, personalitate marcantă a Spiritualităţii creştine răsăritene, în Omagiu profesorului Victor Iancu, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2006, pp. 550-570 (ISBN 973-751-173-5 sau 978-973-751-173-7).
– în anul 2005
a). Editare a doua volume / unic autor:
-Viaţa, personalitatea şi învăţătura ascetico-mistică a Sfântului Macarie Egipteanul, teză de doctorat, Editura Mega & Presa Universitară Clujeană, Cluj Napoca, 2005 (în 538 pag.) –ISBN 973-7867-09-2 şi ISBN 973-610-352-8
-Semnificaţia morţii şi a învierii noastre în Hristos, la Editura Mega & Argonaut, Cluj Napoca, 2005 (în 338 pag.) –ISBN 973-7867-32-7 şi ISBN 973-7710-99-1.
b). Publicatie a patru studii de specialitate, intitulate:
– Baza ascetico-gnoseologică a doctrinei ascetice a Sfântului Grigorie Palama, in „Ortodoxia maramureşeană”, nr. 10/2005, pp. 104-115 (ISSN 1453-7370);
-Doctrina Sfântului Grigorie Palama despre Dumnezeu -Treimea în esenţa Sa tainică şi energiile Sale necreate in „Ortodoxia maramureşeană”, nr. 10/2005, pp. 86-103 (ISSN 1453-7370);
-Lumina divină necreată în concepţia teologică a Sfântului Grigorie Palama in „Ortodoxia maramureşeană”, nr. 10/2005, pp. 116-131 (ISSN 1453-7370);
-“Duhul ca iubire”-temă teologică centrală în abordarea teologică a Sfântului Grigorie Palama. O influenţă augustiniană? in „Ortodoxia maramureşeană”, nr. 10/2005, pp. 132-144 (ISSN 1453-7370).
II. Contracte cercetare –GRANT
A. În cadrul Catedrei de Teologie ortodoxă şi asistenţă socială, la inceputul anului 2007, am propus şi demarat un PROIECT DE CERCETARE (cu echivalare GRANT –de formare), în calitate de director de proiect, aflându-mă în fruntea unei echipe profesionale de cercetare didactică alcătuită din colegi ai Catedrelor Facultăţii de Litere a Universităţii de Nord, Baia Mare şi intitulat „Cultură şi spiritualitate maramureşeană în contextul integrării în spaţiul Uniunii Europene”. Proiectul de cercetare, cu program de cofinanţare, a fost acceptat în baza CONTRACTULUI DE GRANT, înregistrat la Universitatea de Nord cu Nr. 2566/2007 şi dezvoltat pe durata a doi ani (2007-2009), care cuprinde următoarele etape:
1. –Sfântul Ioan Gură de Aur -1600 ani de la trecerea la Domnul. Omagiu specific maramureşean
2. –Implicarea Bisericii în societatea contemporană şi relaţia ei fundamentală cu Mass-Media pe tărâm maramureşean
3. –Specificul cultural al artei, arhitecturii şi literaturii maramureşene. Liturghie şi cultură
4. –Folclor, grai, datini şi obiceiuri maramureşene încadrate în constelaţia europeană
5. –Specificitatea liturgică a Ortodoxiei şi impli-caţiile sociale ale spiritualităţii maramureşene
(A se vedea Contract de Grant înregistrat în cadrul Universităţii de Nord, Baia Mare, cu Nr. 2566/13.12. 2007).
Desfăşurarea programului de cercetare a început în martie 2007 cu susţinerea unui Simpozion amplu, în sala mare de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, întru cadru festiv şi de mare anvergură teologică şi culturală, dedicat împlinirii 1600 de ani de la trecerea la cele veşnice a înaltei personalităţi bisericeşti, teolog şi arhiereu, Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, în memoria căruia s-a dedicat un volum omagial intitulat: „Sfântul Ioan Gură de Aur -1600 de ani de la trecerea la Domnul”, publicat la Editura Universităţii de Nord, Baia Mare.
A doua etapă a programului cultural-teologic s-a desfăşurat pe 20 iunie 2008 prin susţinerea unui Simpozion de mare importanţă, unic în specificitatea sa, prin evidenţierea relaţiei principale dintre Biserică şi Mass-Media în zona Maramureş. De aceea am şi intitulat tema dezbaterilor: „Biserica şi Mass-Media: complemen-taritate sau adversitate?”. La Simpozion au răspuns diverse personalităţi de seamă din ţară şi de pe plan local – jurnalişti, oameni din presa scrisă, presa vizuală, reprezentanţi de seamă ai culturii şi spiritualităţii româneşti, ierarhi, preoţi, studenţi teologi şi elevi seminarişti. Evenimentul va fi consemnat într-o secţiune specială din cadrul Revistei anuale a Catedrei de Teologie ortodoxă şi asistenţă socială, intitulată „Ortodoxia maramureşeană” pe 2008.
Etapa a treia a programului s-a desfăşurat pe 12 noiembrie 2008 cu susţinerea Simpozionului dedicat Anului jubiliar al Sfintei Scripturi şi Sfintei Liturghii declarat de Patriarhia Ortodoxă Română, intitulat: „Scriptură şi Carte de cult –izvoade de căpătâi ale limbii şi culturii româneşti”, susţinut în Sala de conferinţe ale Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare.
Toate celelalte etape s-au susţinut după un program bine alcătuit, prin organizarea unor Simpozioane în cursul anului 2009, atât printr-o Conferinţă de înaltă ţinută teologică la nivel naţional, dedicată, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al BOR, anului Sfinţilor Ierarhi Capadocieni, cât şi printr-un Simpozion local spre a evidenţia specificitatea liturgică a Ortodoxiei şi rigorile sociale pe care le impune şi manifestă spiritualitatea şi ortodoxia maramureşeană.
B. Paralel cu programul de mai sus, am fost implicat în echipa proiectului de cercetare universitară, în calitatea de membru de proiect – responsabil cu organizarea activităţii didactice şi ştiinţifice – şi intitulat: Religiosul –dinamizator al tuturor compartimentelor vieţii. Acest proiect de cercetare aplicată a fost derulat pe perioada anilor 2007-2009 şi are în vedere dezvoltarea relaţiilor dintre Biserică & Economie & Societate.
Proiectul de cercetare s-a derulat în următoarele etape: Etapa pregătitoare a fost susţinută în cadrul unui Simpozion, pe 20 noiembrie, 2007, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, şi intitulat: Factorul religios la temelia procesului managerial al firmelor, instituţiilor şi organizaţiilor, ale căror referate au fost publicate în volumul: „Factorul religios –pilonul central al economiei”, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare (ISBN 978-973-1729-40-4).
Etapa I-a: Religiosul –formator al personalităţii umane, educaţiei şi familiei, s-a desfăşurat în toamna anului 2008 prin susţinerea unui Simpozion regional, urmând ca celelalte etape (Implicarea Bisericii în conştientizarea şi dinamizarea factorului social, Ecologia –în atenţia Bisericii, firmelor, instituţiilor şi organizaţiilor şi Implementarea factorului religios în cadrul compartimen-telor vieţii umane) să fie susţinute în cursul anului 2009.
În cadrul proiectului am urmărit să identificăm obiectivele privind dezvoltarea activităţii de proiectare în domeniul teologic şi managerial, direcţiile de abordare a acestei dezvoltări, evaluarea resurselor necesare, identi-ficarea soluţiilor de finanţare a acestui proiect, diseminarea rezultatelor proiectului şi publicarea tuturor materialelor şi a comunicărilor specializate.
C. Am demarat un alt proiect de cercetare aplicată la nivel regional şi naţional (cu echivalare GRANT), alături de o echipă profesională de cercetare didactică alcătuită din colegi ai Catedrei de Teologie ortodoxă şi asistenţă socială, în calitate de director de proiect, intitulat: „Ştiinţa Teologiei şi ştiinţele lumii contemporane –specific cultural şi de spiritualitate ortodoxă maramureşeană” dezvoltat pe durata anilor 2009-2012. In cadrul proiectului s-au susţinut:
1. – un Simpozion naţional (Bârsana, 2009) şi s-a editat un volum comemorativ-omagial (Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al Sfinţilor Capadocieni, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2009, pag. 476).
2. – un Simpozion regional (Satu Mare, 1 iulie 2010), referatele publicate în revista Catedrei de Teologie Ortodoxă şi Asistenţă Socială intitulată „Ortodoxia maramureşeană”, An XV, Nr. 15 / 2010 (1685 de ani de la prima mărturisire de credinţă a Sinodului I Ecumenic de la Niceea -325”, Editura Universităţii de Nord, Baia Mare, 2010).
3. –un Simpozion naţional (Sighetu Marmaţiei, 1-2 iulie 2011) intitulat: „620 de ani de la prima atestare documentară de viaţă bisericească organizată în Maramureş”. Referatele simpozionului au fost publicate într-un volum omagial editat la Editura Universităţii de Nord, Baia Mare în 2011. Proiectul s-a finalizat în decembrie 2012.

Pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. PAUL
Preot paroh
Parohia Ortodoxa CERTEZE, Oas

Lasă un comentariu