Program catehetic parohial cu copiii. Postul cel Mare al Pătimirilor –Spovedania copiilor şcolari– martie 2017
În fiecare an calendaristic şi bisericesc, perioada Postului Mare este una cu totul deosebită pentru orice credincios autentic al Bisericii lui Hristos: sunt zile de pregătire sfântă pentru întâlnirea cu Iisus Cel mort şi înviat. Postul este şi rămâne o cale deosebită de urmat, un drum sfânt, o călătorie cu sens spre dobândirea unui obiectiv mult mai înalt. Cu precădere, Postul Pătimirilor şi al slăvitei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos este şi el o astfel de călătorie duhovnicească, în care creştinul botezat în numele lui Iisus se străduieşte, prin efort ascetic, rugăciune mai multă, milostenie sacră, smerenie şi pocăinţă deplină, să se apropie de Cel mult căutat, de Hristos –Mirele Bisericii, cu care doreşte nestingherit să se împărtăşească ori să se unească. Şi pentru că este perioada cea mai deosebită din cursul anului liturgic al Bisericii, în care slujbele sfinte şi programul bisericesc este unul cu totul deosebit, punându-se mai mereu accentul pe pocăinţa sinceră, întoarcerea omului de la rău la bine şi apropierea luminată de Mielul Hristos, Cel ce răscumpără păcatele omenirii întregi, cu toţii simţim fiorul sfânt al Praznicului care ne stă înainte, slăvita Înviere din morţi a lui Iisus, şi suntem mânaţi de dorinţa de a experia viaţa cea nouă, viaţa înviată şi plină de lumină a Celui preaslăvit şi înviat din morţi.
Or, aceasta nu este posibilă trăind fără împărtăşirea, comuniunea cu Cel mort şi înviat! În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur ţinea să spună:„…cine nu se împărtăşeşte de Sfintele Paşti cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, nu poate înţelege deplin actul Jertfei Sale mântuitoare şi nici bucuria Învierii Lui”.
Cred că acesta este motivul pentru care nu doar credincioşii drept măritori, ci şi copiii Bisericii, încă de mici, sunt îndemnaţi să participe regulat la Sfânta Biserică, luând parte la sfintele slujbe, postind după rânduială şi pregătindu-se a se împărtăşi cu Sfintele lui Hristos şi dumnezeieşti Taine. Desigur, pentru acest lucru înălţător este nevoie de pregătire sfântă, de dorinţă fermă de a te apropia curat şi înnoit de Sfânta Împărtăşanie, că doar este unirea ta deplină şi întreagă cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos, devenind una cu El, împreună cosângen şi cotrupesc cu El. De aceea posteşti, te rogi mai mult, faci fapte bune şi te spovedeşti sincer şi deplin. În această ecuaţie, Spovedania este mijlocul prin care îţi recunoşti păcătoşenia vieţii, priveşti atent starea sufletului tău şi, cu multă smerenie şi umilinţă, te mărturiseşti Domnului prin intermediul duhovnicului-preot, care te dezleagă de păcatele săvârşite şi-ţi oferă dezlegarea de a teapropia de cea mai intimă şi înaltă, chiar maximă, unire cu Iisus Hristos prin Euharistie!
Anul acesta, îndemnaţi fiind de preotul paroh şi ajutaţi de către profesorul de religie de la şcoală, mulţi copii, de diferite vârste, au răspuns afirmativ solicitării de a veni la sfânta Biserică să se spovedească şi să se împărtăşească cu Sfânta Euharistie. La finele lunii martie a anului 2017, pe la jumătatea perioadei Postului Mare, copiii-şcolari au venit de dimineaţă la biserică, s-au rugat şi s-au spovedit atent, s-au pregătit minuţios şi s-au împărtăşit cu Sfintele lui Hristos Taine. S-a putut constata pe chipul lor blând şi nevinovat, bucuria unei astfel de experienţe duhovniceşti şi a unei trăiri înalte. Bucuroşi şi parcă altfel, au plecat cu toţii spre şcoală şi spre casă, poate chiar mai buni şi mai înţelegători; cert este că şi mai curaţi la suflet şi mai noi (înnoiţi) în har. Rugăm pe milostivul Dumnezeu, Cel care a trimis pe Fiul Său cel veşnic spre a noastră răscumpărare şi mântuire, să rămână mereu în sufletele lor tinere şi să lucreze, prin harul Preasfântului Duh, spre a lor desăvârşire, întru împlinire deplină. Fie ca acest moment de spovadă şi împărtăşire să le rămână în suflet ca o amintire frumoasă, ca o experienţă mereu proaspătă, de care să se agaţe pe parcursul întregii vieţi şi să o trăiască cu intensitate maximă revenind cât mai curând şi mai des spre a o repeta înspre a lor înaintare pe calea vieţii creştine depline. Amin!
Mult folos duhovnicesc tuturor! Praznic de Paşti luminat!