Carei – Biserica ”Sfântul Apostol Andrei” – ( Galerie FOTO)

carei-grafica3

Carei-Biserica sfantul Andrei-Foto-1

Carei – Biserica ”Sfântul Apostol Andrei” (Galerie FOTO)

Carei-Biserica Sfantul Apostol Andrei -Sfintirea

Carei – Biserica ”Sfântul Apostol Andrei”-Slujba de sfinţire (Galerie FOTO)

Carei-Biserica Sfantul Apostol Andrei- Concert

Carei – Biserica ”Sfântul Apostol Andrei” – Concert (Galerie FOTO)

Carei-Biserica Sfantul Apostol Andrei-Intalnirea tinerilor

Carei – Biserica ”Sfântul Apostol Andrei”- Întâlnirea tinerilor (Galerie FOTO)

Carei-Biserica Sfantul Apostol Andrei -Copii la fantana

Carei – Biserica ”Sfântul Apostol Andrei”- Copii la fântâna arteziană (Galerie FOTO)

Carei-Biserica Sfantul Apostol Andrei - simpozion

Carei – Biserica ”Sfântul Apostol Andrei”- Simpozion (Galerie FOTO)

Carei-Biserica Sfantul Apostol Andrei-Imagini de noapte

Carei – Biserica ”Sfântul Apostol Andrei” – Imagini de noapte (Galerie FOTO)

carei-grafica3

Construcţia bisericii greco-catolice „Sf. Apostol Andrei” din Carei, a fost finalizată în anul 2005, la 12 ani de la demararea lucrărilor. Biserica a fost ridicată aproape în exclusivitate cu sprijinul financiar al credincioşilor din oraş şi cu ajutorul donaţiilor din străinătate, obţinute datorită eforturilor PS Vasile, PS Virgil, preot-vicar general Iosif Săbău şi a vicarului foraneu pr. Radu Filip.
În 1994 a fost sfinţită de PS Vasile Hossu, Episcop Greco-Catolic de Oradea, piatra de temelie şi locul actualei biserici, sub păstorirea părintelui paroh Gheorghe Opriş, care a turnat fundaţia actualei biserici, proiectată de arhitecta Mirela Moiş.

În 1997, parohia a fost preluată de părintele protopop Radu Filip, care a ridicat pereţii şi a pus acoperişul în anul 2000, continuând lucrările până la finalizarea construcţiei. Finisajele artistice interioare şi exterioare s-au desfăşurat sub îndrumarea prof. Raoul Şorban şi a soţiei acestuia, prof. Eva Şorban. Pictura murală este opera artiştilor Marian Furtună şi Adrian Vertic din Cluj-Napoca. Inserţiile şi toate lucrările din piatră au fost realizate de meşterii pietrari din Viştea, judeţul Cluj.
Biserica „Sf. Apostul Andrei” are capacitatea de a primi peste 800 de suflete la rugăciune, corul condus de Constantin Cocioarva, sprijinit de prof. Mariana Vulcan, fiind o prezenţă activă la fiecare slujbă. De altfel, biserica are şi o acustică deosebită, şi a găzduit de-a lungul timpului, multe concerte de muzică simfonică sau corală. Printre cei care au concertat aici se află şi binecunoscutul violonist Rudolf Fátyol – distins cu Meritul Cultural în Grad de Cavaler, 2011

Biserica a fost sfinţită pe data de 12 septembrie 2010, în prezenţa a peste 1500 de credincioşi. Slujba a fost ţinută de 6 episcopi în frunte cu Prea Sfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul de Oradea. Au fost prezenţi la această mare sărbătoare a credincioşilor greco-catolici din Carei şi episcopii Mihai Sasik din Ucraina, Babiak Jan din Slovacia, Bocskei Laszlo din Ungaria.
Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Carei este profund implicată şi în viaţa culturală a comunităţii. Printre manifestările organizate aici, un loc aparte îl ocupă simpozionul dedicat centenarului naşterii istoricului Francisc Pall (al cărui bust este amplasat în curtea bisericii), organizat în data de 19 noiembrie 2011. La manifestare au participat, printre alţii, academicienii Camil Mureşanu (preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române şi director onorific al Institutului de Istorie „George Bariţiu”) şi Ioan Aurel Pop (directorul Centrului de Studii Transilvane, profesor universitar la Catedra de Istorie Medie şi Istoriografie a Facultăţii de Istorie şi Filosofie – Univ. “Babes-Bolyai”, Cluj).

Tinerii şi copiii ocupă un loc privilegiat în viaţa bisericii “Sf. Andrei”. În lăcaşul de cult se desfăşoară ore de religie, dezbateri libere şi alte discuţii, în care participanţii sunt implicaţi activ. Catalizatorul acestor activităţi, este ipodiaconul Deak Istvan. Sub deviza “Fiţi cuminţi dacă puteţi”, în luna martie 2012 s-a desfăşurat întâlnirea tinerilor greco-catolici din patru protopopiate din judeţ.

carei-grafica3

Lasă un comentariu